KRVNIK IZ ČIKAGA JE IMAO LEGALNO ORUŽJE: Traga se za motivima masovne pucnjave u SAD u kojoj je ubijeno šest osoba

D. SAVIĆ

06. 07. 2022. u 08:45

PUCNjAVA u okolini Čikaga, a nešto kasnije i u Filadelfiji, pretvorila je najveći američki praznik, Dan nezavisnosti, u polja smrti i strave.

КРВНИК ИЗ ЧИКАГА ЈЕ ИМАО ЛЕГАЛНО ОРУЖЈЕ: Трага се за мотивима масовне пуцњаве у САД у којој је убијено шест особа

Foto: Tanjug

Tek što su specijalci uspeli da liše slobode osumnjičenog Roberta I. Krima trećeg (22) za ubisto šestoro ljudi i ranjavanje bar još 36 u okolini Čikaga, nekoliko sati kasnije, rafali su odjeknuli i tokom vatrometa u Filadelfiji, gde je 4. jula 1776. usvojena američka Deklaracija nezavisnosti.

Krim, osumnjičeni za pucnjavu u Hajlend parku u Čikagu, u kojoj je tokom praznične parade, pucajući nasumice s krova, počinio krvavi pir, uhapšen je posle kraće potere.

Specijalci su opkolili Krimov automobil, a on je iz njega izašao sa podignutim rukama.

Nekadašnji skaut Krim, koji nema policijski dosije, i legalno je posedovao oružje, zapucao je po masi samo 10 minuta nakon što je počela ceremonija u Hajlend parku, severno od Čikaga. Pet odraslih je ubijeno na licu mesta, a šesta žrtva je preminula u obližnjoj bolnici.

Foto: Tanjug

 

Protiv Krima još nije podignuta optužnica i nema naznaka koji je bio motiv njegove pucnjave. Društveni mreže suspendovale su, međutim, naloge koji su pripadali Krimu, koji je objavljivao rep video-zapise, pod pseudonimom.

Napad u Hajlend parku dogodio se samo mesec dana posle pucnjave u Juvaldeu u Teksasu i Bafalu u Njujorku. Bilo je je to, zapravo, tek poslednja u nizu masovnih pucnjava u Americi. Od početka 2022. godine je svake nedelje zabeležen po jedan incident.

Džozef Bajden, predsednik SAD, koji je prošle nedelje, posle 30 godina, potpisao prvi savezni zakon o bezbednosti oružja, namećući oštrije provere mladim kupcima, rekao je da je šokiran nasiljem.

Džej Robert Priker, guverner države Ilinois, upozorio je da masovne pucnjave postaju "američka tradicija", a Bajden je obećao da će nastaviti da se bori protiv "epidemije nasilja" u zemlji.

- Neću odustati - rekao je on ispred Bele kuće u Vašingtonu.

Dan nezavisnosti, inače, ove godine je u SAD obeležen u senci presuda Vrhovnog suda o abortusu i naoružanju, kao i porasta oružanog nasilja i masovne pucnjave, ali i pretresa u vezi sa ulogom bivšeg predsednika Donalda Trampa u neredima u Kongresu 6. januara i velike inflacije. 

"ŽIVIMO U AMERICI"

DVOJICA policajaca iz američkog grada Filadelfija ranjena su iz vatrenog oružja tokom proslave i vatrometa povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, a njihov napadač još nije identifikovan. Gradonačelnik Filadelfije Džim Keni rekao je na konferenciji za medije da je protekli dan bio opušten, "ali da živimo u Americi".

SUDBINA

JEDAN od poginulih je Nikolas Toledo, u kasnim sedamdesetim, koji se našao na poprištu masakra samo zato što mu je bila potrebna stalna nega, a njegova porodica nije želela da propusti paradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a