ŠVEDSKA I FINSKA KORAK BLIŽE NATO-u: Ambasadori svih 30 država članica potpisali protokol o pristupanju

Tanjug

05. 07. 2022. u 13:54

AMBASADORI svih 30 država članica NATO-a potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske, u prisustvu šefova diplomatije dve zemlje Peke Havista i An Linde.

ШВЕДСКА И ФИНСКА КОРАК БЛИЖЕ НАТО-у: Амбасадори свих 30 држава чланица потписали протокол о приступању

Foto AP

- Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku i NATO. Sa 32 zemlje bićemo jači i naši građani sigurniji pred najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar rekao je da vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbednosti.

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog pristupanja nove dve članice proći i nekoliko meseci, prenosi AP.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obaveštajnim podacima, ali sve do okončanja procesa ratifikacije neće imati zaštitu po klauzuli NATO-a koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Finska i Švedska su podnele zahtev za ulazak u NATO ranije ove godine nakon što su obe odlučile da raskinu svoju dugogodišnju tradiciju neutralnosti da bi se pridružile toj organizaciji, tvrdeći da je to neophodno zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Dok je većina članica bloka odmah poželela dobrodošlicu dvema nordijskim zemljama u alijansu, njihove ponude je odložio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je optužio Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante i da promovišu „terorizam“.

Ankara je upozorila da bi mogla da spreči kandidature zemalja za pridruživanje bloku ukoliko ne osude i izruče članove „terorističkih“ organizacija i ukinu embargo na oružje Turskoj.

Turska je prošle sedmice okončala prigovor nakon što su dve nordijske zemlje potpisale sporazum od 10 tačaka prema kojem su obećale da će odgovoriti na zahteve za ekstradiciju, ukloniti kontrolu izvoza i prekinuti podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim.

Međutim, Erdogan je upozorio da bi mogao ponovo da blokira proces ako se zahtevi Ankare ne ispune.

BONUS VIDEO: AKTIVNOSTI NA BALTIČKOM MORU: Pogledajte vežbe dela Baltičke flote


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)