MEDVEDEV UPOZORAVA ZAPAD I JAPAN: Ako se ograniči cena ruske nafte, barel ide na 300 dolara

Tanjug

05. 07. 2022. u 12:19

BIVŠI predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da bi predlog Japana da se cena ruske nafte ograniči na oko polovinu njenog sadašnjeg nivoa doveo do znatno manje ponude nafte na tržištu, što bi moglo da podigne cene tog energenta iznad 300-400 dolara po barelu, prenosi Rojters.

МЕДВЕДЕВ УПОЗОРАВА ЗАПАД И ЈАПАН: Ако се ограничи цена руске нафте, барел иде на 300 долара

Foto: Tanjug

Komentarišući izvešaje o predlogu, koji je navodno izneo japanski premijer Fumio Kišida, Medvedev je rekao da Japan "neće imati ni naftu ni gas iz Rusije, kao ni učešće u projektu tečnog prirodnog gasa Sahalin-2".

Lideri G7 dogovorili su se prošle nedelje da istraže izvodljivost uvođenja privremenih limita na uvozne cene ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu, u nastojanju da ograniče ruske izvozne prihode za finansiranje njene vojne kampanje u Ukrajini.

Cena gasa u Evropi porasla je danas na skoro 1.820 dolara za 1.000 kubnih metara na otvaranju trgovanja, prema podacima sa londonske ICE berze.

Gas za avgustovsku isporuku ugovaran je na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.819 dolara za hiljadu kubika, što je 168,5 evra za megavat-sat (MWh) po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi agencija Tass.

Od početka današnjeg trgovanja cena gasa je porasla za više od 3,0 posto.

Cene kvota za gas u Evropi u poslednja četiri dana tuku istorijske rekorde zbog straha da izvoz ruskog gasa bude obustavljen.

Najviša cena gasa u istoriji dostignuta je 7. marta – 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)