100 MASOVNIH GROBNICA U LIBIJI? Misija UN iznela: Otkriveno na stotine tela, apel da se nastavi sa istragom

Tanjug

04. 07. 2022. u 13:02

MISIJA Ujedinjenih nacija u Libiji saopštila je danas da "verovatno postoje masovne grobnice" koje tek treba da se istraže, da ih možda ima i do 100, u gradu gde je otkriveno stotine tela, a istovremeno apeluje na Tripoli da nastavi sa potragom.

100 МАСОВНИХ ГРОБНИЦА У ЛИБИЈИ? Мисија УН изнела: Откривено на стотине тела, апел да се настави са истрагом

Foto: EPA

Izveštaj će biti podnet ove nedelje Visokom komesarijatu UN za ljudska prava, a u njemu su detalji kako je milicija, koju je vodilo sedmoro braće, pogubila i zatvorila stotine ljudi u periodu između 2016. i 2020. godine, ponekad državši ih u malim objektima nalik pećnicama, nazvanim "kutije", koje su zapaljene tokom ispitivanja, preneo je Rojters.

Dokazi nezavisne komisije o kidnapovanju, ubistvima i mučenju predstavljaju jedan od "najneverovatnijih" primera kršenja ljudskih prava u turbulentnom periodu od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine.

Među žrtvama su bili invalidi, kao i žene i deca, navodi se u izveštaju napisanom na 51 stranici.

Na osnovu svedočenja i dve posete Libiji, misija je ocenila da postoje "razumne osnove" da se kaže da je milicija Kanijat počinila zločine protiv čovečnosti.

Identifikovana su četvorica komandanta koja su direktno učestvovala u zlodelima.

Libijske vlasti su već pronašle 247 tela u masovnim i pojedinačnim grobnicama u oblasti Tarhuna u zapadnoj Libiji, a mnogi su i dalje bili vezani lisicama, sa povezima na očima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024