UKRAJINCI SU SE PRERANO RADOVALI: Vojni eksperti otkrili zašto su Rusi napustili Zmijsko ostrvo

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

04. 07. 2022. u 07:39

NEDAVNA odluka rukovodstva ruske vojske da povuku svoj garnizon sa strateški važnog Zmijskog ostrva izazvala je brojne komentare u Kijevu i Moskvi, ali i u inostranstvu.

УКРАЈИНЦИ СУ СЕ ПРЕРАНО РАДОВАЛИ: Војни експерти открили зашто су Руси напустили Змијско острво

Foto: Tanjug

To ostrvo Rusi su zauzeli već prvih dana ratne operacije krajem februara. I dok u Ministarstvu odbrane odlazak sa Zmijskog ostrva nazivaju "gestom dobre volje", u Kijevu tvrde da su oni vojnom silom naterali Ruse da se povuku sa ostrva.

Eksperti smatraju da postoje tri razloga zbog kojih su se Rusi povukli.

Prvi je da bi sačuvali vojnike od stalnih artiljerijskih napada ukrajinske vojske jer na ostrvu nema bunkera od armiranog betona, ono je golo i vojnici su slabo zaštićeni.

Drugi razlog je što ruska vojska ne namerava da uskoro krene na Odesu već joj je sada cilj da zauzme još nekoliko gradova u Istočnoj Ukrajini i zaokruži taj prostor koji bi jednog dana bio pripojen Rusiji.

Treći razlog odlaska sa Zmijskog ostrva je diplomatske prirode. Naime, Moskva tako želi da dokaže da ne blokira izvoz ukrajinskog žita brodovima iz Odese.

Poznati moskovski vojni komentator Vladimir Muhin u "Nezavisinoj gazeti" piše da je i ruski predsednik Vladimir Putin nedavno rekao da je krajni cilj da Rusija oslobodi Donbas. Stručnjaci Američkog instituta za izučavanja rata kažu da ruske snage sada imaju za cilj da osvoje Harkov i celi Donbas. Tek posle toga može da se razmišlja o zauzimanju Odese.

Vojni ekspert Vladlen Tatarski kaže da ruska armija i flota mogu da vrate Zmijsko ostrvo samo ako oslobode Odesku oblast jer nema razloga da ruski vojnici ginu na tom pustom ostrvu koje ukrajinska vojska lako može da gađa sa kopna haubicama koje je dobila od zapadnih saveznika.

Izgleda da su se u Kijevu rano obradovali da će sada oni biti gospodari Zmijskog ostrva. Jer iznad njega će i dalje patrolirati ruski avioni, a u moru će biti ruska crnomorska flota. Ako ukrajinska vojska dovede svoje vojnike na Zmijsko ostrvo, njih će Rusi gađati raketama "kalibar" kao i raketnim sistemima "iskander" i "bastion", a ostrvo može biti i na meti sistemima "smerč" čije rakete lete od 70 do 90 kilometara.

Kad se to sve zna, proizilazi da je lakše zauzeti to ostrvo nego ga braniti.

Jedan od političara iz Donbasa Oleg Carjov, koji je nekada bio član ukrajinskog parlamenta, objašnjava da je preskupo sada štititi to pusto ostrvo.

- Da se priprema desant na Odesu onda bi to Zmijsko ostrvo bilo važno. Odesu je jako komplikovano osvojiti sa mora. Čak i u vreme Drugog svetskog rata Crvena armija je krenula da zauzme Odesu tako što ju je okružila sa kopna - objašnjava Carjov i dodaje da će ako bude trebalo ruska morska pešadija ponovo brzo zauzeti Zmijsko ostrvo.

Sada je za Ruse najvažnije da zauzmu Slavjansko i Kramatorsk, a zatim će vojska krenuti ka Harkovu, Zaporožju i Dnjepropetrovsku. Narednih meseci tamo će se voditi glavne borbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)