PUTIN PORUČIO: Neke države nisu spremne da prihvate gubitak dominacije na svetskoj sceni

Novosti onlajn/R. V.

30. 06. 2022. u 12:06

NEKE zemlje pokušavaju da kontrolišu i usmeravaju globalne procese po sopstvenom nahođenju i svojim pravilima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ПОРУЧИО: Неке државе нису спремне да прихвате губитак доминације на светској сцени

Foto: Printskrin

- Neke države nisu spremne da prihvate gubitak dominacije na svetskoj sceni, nastoje da održe nepravedan unipolarni model. Pod plaštom takozvanog poretka zasnovanog na pravilima i drugih sumnjivih koncepata, pokušavaju da kontrolišu i usmeravaju globalne procese po sopstvenom nahođenju, vode kurs ka stvaranju zatvorenih blokova i koalicija koje donose odluke koje su od koristi samo jednoj zemlji – Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Putin u pozdravu učesnicima Međunarodnog pravnog foruma. 

Prema njegovim rečima, zanemaruju se prirodna prava drugih učesnika u međunarodnim odnosima, a selektivno se tumači temeljni princip nedeljivosti bezbednosti.

- Jednostrane nelegitimne sankcije koje je Zapad uveo protiv suverenih država dostigle su razmere bez presedana - dodao je predsednik Rusije.

- Jednom rečju, dominacija jedne zemlje ili grupe zemalja na svetskoj sceni nije samo neproduktivna, već je i opasna i neizbežno dovodi do velikih, sistemskih rizika - rekao je Putin.

Putin: Tenzije Moskve sa Stokholmom i Helsinkijem se ne mogu umanjiti

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Objasnio je da Rusija "nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom" i da ne postoji ništa što bi moglo da brine Moskvu u pogledu članstva te dve skandinavske zemlje u NATO-u.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)