OVA KRIZA JE VEŠTAČKA: Lukašenko optužuje Zapad - "Mi smo takvi divovi da smo napravili glad u svetu"

Novosti online

17. 06. 2022. u 16:46

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je problem izvoza žita iz Ukrajine veštački, i da Kijev i Zapad žele da optuže Moskvu i Minsk za izazivanje gladi u svetu.

ОВА КРИЗА ЈЕ ВЕШТАЧКА: Лукашенко оптужује Запад - Ми смо такви дивови да смо направили глад у свету

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Ispostavilo se da je najjeftiniji put preko Belorusije. Putin i ja smo razgovarali o ovom problemu. Ja kažem: "Ne brini, tamo nema toliko žita koliko oni vrište. I ne radi se o žitu. Hoće da nas optuže sa vama da smo izazvali svetsku glad. "Mi smo takvi divovi da smo napravili glad u svetu" - rekao je Lukašenko tokom razgovora sa zaposlenima u OJSC Belšina u Bobrujsku, a njegove reči preneo je u petak sajt predsednika Belorusije.

Kako je on primetio: "počeli su da shvataju – samo su morali da nam okače još jedan svetski problem i kažu Afrikancima i Azijatima: "To rade dva diktatora!".

Prema Lukašenku, kada je predloženo sedam pravaca za izvoz žitarica, tema je nestala sama od sebe. "Nema teme. Takav je to svet", naveo je on.

On se dotakao i ograničenja koja je Zapad uveo na promet beloruskim đubrivom i najavio da strani partneri traže opcije za kupovinu đubriva.

- Glad je u svetu. Danas već polako: hajde da to uradimo nekako... Ja kažem: molim vas, dođite, uzmite. A Beloruskalij (fabrika đubriva) neće umreti, radiće - rekao je on.

- Možda ćemo ove godine prodavati manje đubriva po obimu, ali cene su porasle. Odnosno, obezbedićemo plate, naše kadrove, a oni će normalno da plaćaju poreze. Odnosno, nećemo ništa izgubiti u novcu - rekao je šef države.

Početkom ovog meseca predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da izvoz žitarica iz Ukrajine "ne predstavlja problem".

- Izvoz žitarica iz Ukrajine nije problem - rekao je Putin aludirajući na nekoliko načina izvoza, preko luka pod kontrolom Ukrajine, ukrajinskih luka pod ruskom kontrolom i preko centralne i istočne Evrope.

Putin je rekao da Zapad "blefira" pošto optužuje Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskih žitarica.

Ruski predsednik je pomenuo mogućnost izvoza preko ukrajinskih luka Marijupolj i Berđansk, koje se nalaze na Azovskom moru, koje su pod ruskom kontrolom.

Takođe je pomenuo izvoz preko crnomorskih luka koje su pod ukrajinskom kontrolom, posebno preko Odese. Putin je ponovo zatražio od ukrajinskih vlasti da vode oko Odese "očiste od mina", a da će Rusija zauzvrat omogućiti bezbedan prolaz brodova.

Među ostalim mogućim rutama, Putin je naveo prevoz Dunavom "preko Rumunije", ali i preko Mađarske ili Poljske.

Ruski predsednik je ocenio da bi najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način bio izvoz preko teritorije Belorusije jer je odatle moguće ići do baltičkih luka i mora i onda bilo gde drugde u svetu.

Putin je za tu mogućnost postao uslov, a to je ukidanje zapadnih sankcija Belorusiji, saveznici Rusije.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)