Stoltenberg nije rekao da Ukrajina mora da ustupi teritoriju ako želi da okonča rat (ISPRAVKA)

Novosti onlajn

13. 06. 2022. u 11:16

MNOGI portali, među njima i naš, imali su nepotpuno prenošenje izjave Jensa Stoltenberga o mogućnosti uspostavljanja mira u Ukrajini. Prema toj informaciji, sekretar NATO saveza poručio je da Ukrajina mora napraviti teritorijalne ustupke kako bi okončala rat, što nije pravilno preneseno i interpretirano.

Столтенберг није рекао да Украјина мора да уступи територију ако жели да оконча рат (ИСПРАВКА)

Foto AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, prema čijoj analizi je ovaj tekst ispravljen, kao i naslov istoga.

ŠTA SU ČINjENICE?

Stoltenberg je izrekao izjave koje su bile predmet medijskih napisa 12.6.2022, tokom sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom, na događaju “Kultaranta Talks”. Transkript razgovora dvojice zvaničnika može se pogledati na zvaničnoj stranici NATO saveza.

Kako navodi ukrajinski fact-checking portal StopFake u analizi manipulativnih predstavljanja izjava Jensa Stoltenberga, generalni sekretar NATO saveza je, između ostalog, govorio o ratu u Ukrajini i ceni koju ta država plaća svakog dana za svoju nezavisnost. Govorio je i o ulozi Zapada koji bi trebao pomoći Ukrajini kako bi pregovaračka pozicija ove zemlje bila što jača.

Na pitanje finskog predsednika o mogućnosti uspostavljanja mira u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da je mir moguć, ali da je najbolji način za to da ruski predsednik Vladimir Putin okonča rat:

- Mir je moguć, ali pitanje je na koliko odricanja ste spremni da platite za taj mir? Apsolutno najbolji način za postizanje mira u Ukrajini je da predsednik Putin okonča ovaj bezumni rat. Moramo imati na umu, svako jutro, svaki dan, svaki sat tokom dana, postoji jedan čovek, jedna nacija koja je za to odgovorna. Imamo teške dileme, teške izbore, koji se mogu rešiti pomoću okončanjem rata.

Mediji su se u stvari fokusirali na sledeći deo Stoltenbergovog odgovora, u kom je on govorio o mirovnim pregovorima koji bi trebali da dovedu do okončanja rata.

- Još jedna stvar u vezi s tim je da će, kao što je Zelenski mnogo puta izjavio, ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom. Pitanje je kakvu će poziciju imati Ukrajinci kada budu pregovarali o rešenju? Naša odgovornost je da tu poziciju učinimo što jačom. Znamo da postoji vrlo bliska veza između onoga što možete postići za pregovaračkim stolom i vaše pozicije na bojnom polju. Dakle, naša vojna podrška njima je način da ojačaju karte koje imaju u ruci za pregovaračkim stolom, kada budu, nadamo se uskoro, sjedili i pregovarali o mirovnom sporazumu. Dakle, to bi bilo “mir je moguć” – to ionako nije pitanje, pitanje je: koju ste cenu spremni platiti za mir? Koliko teritorija? Koliko samostalnosti? Koliko suvereniteta? Koliko slobode? Koliko ste demokratije spremni žrtvovati za mir? A to je vrlo teška moralna dilema. I to je za one koji plaćaju najvišu cenu da donesu taj sud. Naša je odgovornost podržati ih - rekao je on.

Dakle, generalni sekretar NATO nije izjavio da Kijev, odnosno Ukrajina, mora napraviti teritorijalne ustupke Moskvi da bi okončao rat.

Naglasio je da je mir moguć uz cenu, a da je na Ukrajini, kao strani koja plaća najveću cenu, da odluči koliko visoku cenu želi da platiti – u obliku žrtvovanja teritorije, samostalnosti, suvereniteta, slobode ili demokratije.

Izvinjavamo se na nepotpunom prenošenju informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)