LOPTA JE NA STRANI UKRAJINE Lavrov: Kijev je promenio sopstvene pristupe iznete u Istanbulu

Novosti onlajn

08. 06. 2022. u 12:34

SPECIJALNA vojna operacija Rusije za demilitarizaciju Ukrajine napreduje po planu i postiže postavljene zadatke, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

ЛОПТА ЈЕ НА СТРАНИ УКРАЈИНЕ Лавров: Кијев је променио сопствене приступе изнете у Истанбулу

foto: Tanjug/AP Photo, File

- Razgovarali smo o međunarodnim temama, pre svega, naravno, o Ukrajini. Još jednom smo skrenuli pažnju na probleme koji su se godinama stvarali na samim našim granicama, pretnjama našoj bezbednosti koje su stvarali spoljni igrači, koji se, pri tome, nalaze veoma daleko od ovog regiona. I razgovarali smo o toku specijalne vojne operacije koja se razvija po planu i postiže svoje zadatke, a posebnu pažnju posvetili smo smanjenju štete po civilno stanovništvo, a naravno i vojnike Oružanih snaga Ruske Federacije i Donjecke i Luganske Narodne Republike - rekao je Lavrov.

FOTO: TANJUG/ AP Photo/Burhan Ozbilici

Kako je naveo, da bi se razgovaralo o mogućnosti sastanka lidera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, pregovarački timovi bi trebalo da nastave sa radom i u tom pitanju je lopta na strani Kijeva.

- Što se tiče sastanka gospodina Zelenskog i predsednika Rusije, više puta smo objašnjavali – Zelenski želi sastanak radi sastanka, na njega se ne može osloniti. On je više puta izjavio: ‘Razgovaraću, obnovićemo pregovore samo ako Rusi povuku svoje kontingente na liniju od 24. februara’. To je apsolutno neozbiljan pristup koji je, štaviše, apsolutno u suprotnosti sa inicijativama koje je sama ukrajinska delegacija iznela 29. marta ovde u Istanbulu - podsetio je Lavrov.

Foto: Profimedia

- Tako da mi svakodnevno po nekoliko puta vidimo takva kolebanja i polazimo od toga da je prvo potrebno da sa radom nastave pregovarački timovi. Lopta je na strani Ukrajine skoro dva meseca, od sredine aprila, kada su oni pre toga promenili sopstvene pristupe iznete u Istanbulu - naglasio je Lavrov.

Lavrov je dodao da je rusko viđenje još jedne verzije nacrta sporazuma predato Kijevu sredinom aprila.

- Od tada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju - precizirao je šef ruske diplomatije.

Sa svoje strane, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da „u poređenju sa prošlim nedeljama, može da se kaže da se vidi pozitivnija atmosfera“.

- Ako su obe strane spremne da veruju, spremni smo da konstruktivno pristupimo ovom pitanju, kao što je to bilo u Antaliji (na razgovorima Rusije i Ukrajine) - naglasio je Čavušoglu.

foto: Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Prema njegovim rečima, Ankara je „spremna da uloži sve moguće i maksimalne napore da započne ovaj pregovarački proces“.

O isporukama naoružanja Kijevu

Komentarišući zahteve presednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za isporuke protivbrodskih sistema, Lavrov je rekao da svi razumeju „adekvatnost“ takvih izjava.

- Bukvalno sam pre samo nekoliko dana slušao kako predsednik Zelenski kaže: ‘Dajte nam protivbrodsko oružje, a mi ćemo sami odlučiti’. Generalno, po mom mišljenju, adekvatnost takve izjave je dovoljno jasna - rekao je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov