BRITANIJA ISPORUČUJE UKRAJINI RAKETNE SISTEME Volas: "Naša podrška će se menjati u skladu sa razvojem ruske taktike"

Tanjug

06. 06. 2022. u 08:05

VELIKA Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

БРИТАНИЈА ИСПОРУЧУЈЕ УКРАЈИНИ РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ Волас: Наша подршка ће се мењати у складу са развојем руске тактике

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

Ministar odbrane Ben Volas rekao je, objašnjavajući poklon u vidu sistema višestrukog lansiranja M270, da će se britanska podrška Ukrajini promeniti u skladu sa razvojem ruske taktike, prenosi agencija Rojters.

- Ovi veoma sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su snage (ruskog predsednika Vladimira Putina) neselektivno koristile da sravne gradove - naveo je Volas u saopštenju.

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je prošle nedelje da će Vašington isporučiti Ukrajini artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je od Kijeva dobio uveravanja da se neće koristiti za ciljeve unutar ruske teritorije, podseća britanska agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da isporuke oružja nisu "ništa novo", ali je upozorio da će biti odgovora ako SAD isporuče municiju većeg dometa za sisteme HIMARS.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da isporučuje Ukrajini četiri sistema HIMARS M142, zajedno sa vođenim višestrukim raketnim sistemom za koji je rekao da ima domet veći od 64 kilometra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati