ZELENSKI TEŠKO IZVREĐAO KISINDŽERA: Izašao iz duboke prošlosti, o Ukrajini priča kao da je u Minhenu 1938.

Tanjug

26. 05. 2022. u 07:50

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

ЗЕЛЕНСКИ ТЕШКО ИЗВРЕЂАО КИСИНЏЕРА: Изашао из дубоке прошлости, о Украјини прича као да је у Минхену 1938.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Kisindžer je govorio putem video-linka na Svetskom forumu u Davosu, preneo je CNN.

Zelenski je u sredu odgovorio da "bez obzira na to šta radi ruska država, uvek će neko doći i reći: ''hajde da uzmemo u obzir i njihove interese''".

- Ove godine u Davosu, ponovo sam čuo to, uprkos hiljadama ruskih projektila koje pogađaju Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada Ukrajinaca koji su ubijeni. Uprkos (masovnom ubistvu) u Buči i Mariupolju. Uprkos uništenim gradovima. I uprkos ''kampovima za čišćenje'' koje je napravila ruska država, gde ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci - rekao je Zelenski.

On je dodao da je Rusija to uradila "celoj Evropi".

- Međutim, na primer, u Davosu gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi deo Ukrajine trebalo dati Rusiji - kazao je Zelenski.

Kisindžer je prethodno rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva meseca, pre nego što konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

- Idealno, linija podele bi trebalo da bude vraćena na status kvo pre sukoba, rekao je Kisindžer, očigledno nagoveštavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dela Donbasa i celog Krima.

Zelenski je uporedio Kisindžerove poglede sa pogledima nacističke Nemačke 1938. godine.

- Čini se da je Kisindžerov kalendar, ne 2022. godina, već 1938. godina i mislio je da je pričao publici u Minhenu, a ne u Davosu. Usput rečeno, te 1938. godine, kada je Kisindžerova porodica bežala od nacista Nemaca, on je imao 15 godina - dodao je Zelenski.

 

BONUS VIDEO: "PONOSIM SE VAMA!" Zelenski deli odlikovanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAKRON MOLIO PUTINA: Napet telefonski razgovor četiri dana pre rata: Zelenski vas laže, ljude su spaljivali