СКАНДАЛОЗАН ГОВОР СОРОША У ДАВОСУ: "Ако ћемо да се сачувамо, морамо поразити Путина - Си крије велику тајну"

Новости онлајн

25. 05. 2022. у 10:50

"РУСКА инвазија на Украјину могла би бити "почетак трећег светског рата" који би могао значити крај цивилизације", рекао је на Светском економском форуму у Давосу амерички милијардер Џорџ Сорош.

СКАНДАЛОЗАН ГОВОР СОРОША У ДАВОСУ: Ако ћемо да се сачувамо, морамо поразити Путина - Си крије велику тајну

Фото: ЕПА

У жестоком нападу на Владимира Путина и Си Ђинпинга Сорош је упозорио да су "аутократски режими у успону и да глобална привреда иде у депресију".

Такође је жестоко критиковао бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел због односа према Москви и Пекингу.

- Инвазија је можда била почетак трећег светског рата и наша цивилизација је можда неће преживети - рекао је.

- Инвазија на Украјину није дошла из ведра неба. Свет је све више укључен у борбу између два система управљања који су међусобно дијаметрално супротни: отвореног друштва и затвореног друштва. Данас Кина и Русија представљају највећу претњу отвореном друштву - додао је.

Сорош: "Си крије тајну"

- Европска зависност о руским фосилним горивима и даље је претерана, углавном због меркантилистичке политике коју спроводи бивша канцеларка Ангела Меркел. Склопила је посебне послове са Русијом за снабдевање гасом и учинила Кину највећим немачким извозним тржиштем. То је Немачку учинило најбољом економијом у Европи, али сада се мора платити висока цена. Немачку економију треба преоријентисати. А то ће потрајати дуго - рекао је Сорош.

Додао је да је "Путин добио Сијев пристанак" на руску инвазију на отварању Зимских олимпијских игара у Пекингу почетком фебруара. Међутим, инсистирао је на томе да кинески вођа није "толико јак колико мисли".

Си крије велику тајну. Никада није рекао кинеском народу да је вакцинисан вакцином која је дизајнирана за изворну варијанту вируса из Вухана и која пружа врло слабу заштиту од нових варијанти - тврди Сорош.

Свету прети депресија

- Кинеска затварања којима се боре против ковида 19 гурнула су привреду и економију у слободан пад, али Си није могао да призна да је погрешио. Поврх кризе са некретнинама, штета ће бити толика да ће утицати на глобалну економију. С прекидом снабдевања ланаца, глобална инфлација вероватно ће се претворити у глобалну депресију - упозорава.

Супротно очекивањима, Си можда неће добити свој жељени трећи мандат због грешака које је направио, предвиђа Сорош.

- Међутим, чак и ако добије, Политбиро му можда неће дати одрешене руке да бира чланове следећег састава Политбироа - рекао је.

- Док рат бесни, борба против климатских промена пала је у други план. Климатске промене су на рубу да постану неповратне. То би могао бити крај наше цивилизације. Стога морамо да мобилизујемо све наше ресурсе како бисмо што пре окончали рат. Најбољи и можда једини начин да сачувамо нашу цивилизацију је пораз Путина што је пре могуће - закључио је Сорош.

''Што је Путин слабији, то ће постајати непредвидивији"

Путин, који је своју "посебну операцију", како он назива агресију на Украјину, испланирао ради остварења циљева Кремља, сада можда и зна да је погрешио и спреман је да преговара о прекиду ватре, сматра Сорош.

- Међутим, прекид ватре је недостижан јер се њему не може веровати - рекао је Сорош.

- Што је Путин слабији, то ће постајати непредвидивији. Не могу предвидети исход, али Украјина сигурно има изгледе у борби - рекао је Сорош.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?