"FINSKA ĆE PRISTUPITI NATO SAVEZU" Predsednik Niniste obavestio Vladimira Putina

Novosti onlajn

14. 05. 2022. u 13:50

PREDSEDNIK Finske Sauli Niniste obavestio je u telefonskom razgovoru predsednika Rusije Vladimira Putina o nameri njegove zemlje da pristupi NATO, saopšteno je u Helsinkiju.

ФИНСКА ЋЕ ПРИСТУПИТИ НАТО САВЕЗУ Председник Нинисте обавестио Владимира Путина

Foto: EPA

- Predsednik Niniste je rekao predsedniku Putinu da su zahtevi Rusije s kraja prošle godine, usmereni da se zemlje spreče da uđu u NATO, kao i invazija na Ukrajinu fundamentalno promenili situaciju u sferi bezbednosti Finske. Predsednik Niniste je saopštio da će Finska u narednim danima doneti odluku da pristupi NATO - navodi se u saopštenju iz kancelarije finskog predsednika.

Niniste je naveo da je tokom njihovog prvog susreta 2012. godine rekao Putinu da svaka nezavisna država odgovara za svoju bezbednost.

- Upravo se to događa i danas. Ulazeći u NATO Finska jača sopstvenu bezbednost i preuzima na sebe odgovornost. I u budućnosti Finska želi da ispravno i profesionalno rešava praktična pitanja koja se budu pojavljivala u vezi sa susednom Rusijom - navodi se u saopštenju.

On je ponovio da je zabrinut zbog ljudskih stradanja u Ukrajini i preneo informacije u vezi sa evakuacijom civila koje mu je ranije izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Telefonski razgovor obavljen je na inicijativu Finske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ILON MASK UDARA NA DEMOKRATSKU ELITU? Samo dve reči su bile dovoljne da pokrenu lavinu teorija zavera o zataškavanju