ŽELE RASPAD ODKB-A I EVROAZIJSKE UNIJE Lavrov: Zapad vrši pritisak na države Centralne Azije

M.Đorđević

13. 05. 2022. u 10:38

ZAPADNE zemlje pokušavaju da naruše savezničke odnose u okviru ZND-a, ODKB-a, ŠOS-a i EAEU, čime pokušavaju da ojačaju svoj uticaj u Centralnoj Aziji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi RIA Novosti.

ЖЕЛЕ РАСПАД ОДКБ-А И ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ Лавров: Запад врши притисак на државе Централне Азије

Foto: EPA

- Razgovarali smo o situaciji u Centralnoj Aziji, uključujući i pokušaje koje čine naše zapadne kolege – SAD, EU, članice NATO-a. Pokušaji koji imaju za cilj da naruše odnose unutar ODKB-a, u okviru ZND-a, u okviru ŠOS-a i Evroazijske ekonomske unije, rekao je Lavrov novinarima u petak posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova zemalja ZND u prestonici Tadžikistana.

Stav zapadnih zemalja, koje zahtevaju od drugih država da se pridruže sankcijama Rusiji, je drzak i nevaspitan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Ovde su, naravno, sankcije osmišljene da odigraju ulogu rušenja ovih veza, i Zapad to ne krije, rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kada Amerikanci okupe zemlje Centralne Azije na različitim nivoima, direktno im kažu da se ne usude da nastave saradnju sa Rusijom i da je Rusija uopšte već uništena zemlja, te da treba da se klade na njih.

- Isto kažu i za Kinu, jer, kako oni tvrde, Kina se neće usuditi da prekrši sankcije Zapada. Izuzetno samouverena, drska, nevaspitana pozicija. Tako ću nazvati postupke naših zapadnih kolega, rekao je šef ruske diplomatije.

Evropska unija planira da postane dodatak NATO-a

Evropska unija se pretvorila u agresivnog igrača, zato je upitna „bezopasnost“ želje Kijeva da uđe u EU, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ukrajinske kolege javno izjavljuju da su spremne na neutralan vanblokovski status, uz garancije. Ali istovremeno na sve moguće načine pokušavaju da istaknu želju da postanu članovi Evropske unije, rekao je on.

Lavrov je rekao da takva želja Kijeva izaziva ozbiljne sumnje, ... s obzirom na to da se Evropska unija od konstruktivne ekonomske platforme ... pretvorila u agresivnog, militantnog igrača.

- Te zemlje EU jure upravo po trasama koje NATO već postavlja, potvrđujući time trend da se spajaju sa Severnoatlantskom alijansom i da će, u stvari, obavljati funkcije njenog dodatka, naglasio je šef ministarstva spoljnih poslova.

BONUS VIDEO: POTRESNO SVEDOČENjE IZ MARIUPOLjA: Živela je tačno dva meseca u podrumu kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest