DROGA UBIJA AMERIKANCE, POSTAVLJEN TRAGIČAN REKORD: Više od 107.000 ljudi umrlo od predoziranja u toku 2021.

Tanjug

12. 05. 2022. u 08:32

Više od 107.000 Amerikanaca preminulo je prošle godine od prekomerne upotrebe droge, čime je postavljen tragičan rekord u epidemiji predoziranja u SAD, pokazuju procene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

ДРОГА УБИЈА АМЕРИКАНЦЕ, ПОСТАВЉЕН ТРАГИЧАН РЕКОРД: Више од 107.000 људи умрло од предозирања у току 2021.

Zavisnici od opijata / Foto EPA

To znači da je 2021. godine svakih pet minuta registrovana jedna žrtva predoziranja, a broj smrtnih slučajeva povećan je za 15 odsto u odnosu na prethodni rekord, postavljen godinu ranije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Doktorka Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zavisnost od upotrebe narkotika, najnovije cifre je nazvala "zaista zapanjujućim", navodi Glas Amerike.

Iz Bele kuće je saopšteno da je ubrzanje stope smrtnih slučajeva prekomerne upotrebe droge "neprihvatljivo" i ukazano je na nedavno najavljenu nacionalnu strategiju za kontrolu narkotika.

U strategiji se poziva na preduzimanje mera kao što su pristup lečenju za veći broj ljudi, zaustavljanje trgovine narkoticima i veća dostupnost leku naloksonu koji se koristi za poništavanje efekata predoziranja.

Broj žrtava predoziranja u SAD raste veći deo godina, više od dve decenije.

Počeo je da se povećava 1990-ih sa predoziranjem lekovima protiv bolova, zatim je usledio talas smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe drugih opijata kao što je heroin i trenutno nelegalnog fentanila.

Prošle godine broj slučajeva predoziranja fentanilom i drugim sintetičkim opijatima premašio je 71.000, sa rastom od 23 odsto u odnosu na godinu ranije.

Takođe je povećan broj smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe kokaina za 23 procenta, i metamfetamina i drugih stimulansa za 34 odsto.

Podaci o žrtvama znatno se razlikuju od države do države.

Na Aljasci je zabeležen rast od 75 odsto 2021. godine, najveći od svih američkih saveznih država, dok je na Havajima broj žrtava predoziranja pao za dva procenta, navodi Glas Amerike.

 

BONUS VIDEO: KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)