ZAHTEVI ZA TRANSPORTOVANJE GASA NA NULI: Ukrajinski gasni operater o cevovodu Sohranovka

Tanjug, Srna

11. 05. 2022. u 08:07

ZAHTEV za transportovanje ruskog gasa na ulaznoj tački cevovoda "Sohranovka" za 11. maj pali su na nulu, pokazuju podaci ukrajinskog gasnog operatora nakon što je Kijev upozorio da će prekinuti tranzit ovom rutom.

ЗАХТЕВИ ЗА ТРАНСПОРТОВАЊЕ ГАСА НА НУЛИ: Украјински гасни оператер о цевоводу Сохрановка

Foto EPA

Ukrajina je juče objavila da će suspendovati protok gasa preko ove tranzitne tačke, kojom prolazi trećina ruskog gasa prema Evropi koja ide preko teritorije ove zemlje. Kijev je za ovu situaciju optužio Moskvu i saopštio da će preusmeriti gas na druge rute.


Podaci pokazuju da su zahtevi za transportovanje ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine na ulaznoj tački Sudža na blizu 72 miliona metara kubnih za 11. maj. 

Gazprom: Nema prepreka za obustavu tranzita

Ruska strana saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice „Sohranovka".

Ruska kompanija Gasprom takođe je odbacila kao "tehnički nemoguću" ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke "Sohranovka" u tačku "Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, preneo je Interfaks.

Gasprom je juče dobio zvanično obaveštenje od GTSOU da ukrajinska strana, "pozivajući se na okolnosti više sile", prestaje da prihvata gas za tranzit preko gasne stanice „Sohranovka", od sutra u 7 časova, da će prijave za prevoz biti odbijene i da se gas neće primati.

Foto EPA

GTSOU predlaže da se sve količine tranzita prenesu na stanicu "Sudža", izjavio je predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.

- S tim u vezi, Gasprom izjavljuje da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu, rekao je predstavnik ruske kompanije.

On je naglasio da Gasprom u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

GTSOU je saopštio da će isključiti gotovo trećinu ruskog gasa koji se prevozi preko Ukrajine ka Evropi zbog rata u toj zemlji.

Kako je saopštio GTSOU, "okolnosti više sile" su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije, zbog čega je došlo do "mešanja okupacionih snaga u tehničke procese".

Kompresorsku stanicu "Novopskov" u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, preneo je Rojters.

 

BONUS VIDEO: LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!