ZELENSKI POZIVA ŠOLCA NA OPASAN KORAK: Predlaže mu posetu Kijevu na Dan pobede

Tanjug

06. 05. 2022. u 16:28

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas nemačkog kancelara Olafa Šolca da preduzme „snažan korak“ i poseti Kijev 9. maja, na datum kada Rusija obeležava pobedu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

ЗЕЛЕНСКИ ПОЗИВА ШОЛЦА НА ОПАСАН КОРАК: Предлаже му посету Кијеву на Дан победе

Foto Tanjug

On je uputio ponovljeni poziv Šolcu, nakon što su odnosi dve zemlje narušeni kada je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer prošlog meseca sprečen u nameri da poseti Kijev, prenosi Rojters.

- On je pozvan u Ukrajinu i taj poziv je otvoren, već neko vreme. On može da napravi ovaj veoma moćan politički korak, da dođe ovde 9. maja, u Kijev. Ne objašnjavam značaj, mislim da ste dovoljno kulturni da razumete zašto - rekao je Zelenski u video obraćanju u britanskom analitičkom centru Četem Haus.

Foto: AP Photo/Martin Meissner, Pool

Dan pobede 9. maja jedan je od najvažnijih državnih praznika u Rusiji, sećanje na sovjetsku žrtvu u pobedi nad nacističkom Nemačkom u onome što je u Rusiji poznato kao Veliki otadžbinski rat.

Zelenski je u svom video obraćanju u Četem Hausu optužio Rusiju za situaciju u opkoljenom Marijupolju, koju je opisao kao "mučenje" i izjavio da sa Moskvom "ne može da bude pregovora dok se tamo ubijaju civili i vojnici koji mogu da budu evakuisani". Marijupolj je pretrpeo najrazorniju opsadu u 10-nedeljnom ratu, a ogromna čeličana Azovstalj iz sovjetske ere je poslednji deo grada koji je još uvek u rukama ukrajinskih boraca, navodi britanska agencija.

Ukrajinski predsednik izjavio je danas i da Rusija misli da može da izbegne optužbe za ratne zločine pretnjama nuklearnim napadom.

- Danas je 72. dan rata i još mu se ne nazire kraj, a mi ne vidimo bilo kakvu spremnost ruske strane da ga okonča - dodao je Zelenski, prenosi Rojters.

 

BONUS VIDEO:

KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave