CRKVA U JEKATERINBURGU MIRI SOVJETSKU I CARSKU RUSIJU: Na mestu gde su ubijeni Romanovi vijori se zastava sa amblemom "Z" (VIDEO)

Novosti onlajn/M.Stevanović

03. 05. 2022. u 16:10

ISPRED Crkve na krvi u Jekaterinburgu, administrativnom središtu Sverdlovske oblasti u Rusiji, zajedno se vijori nekoliko zastava.

ЦРКВА У ЈЕКАТЕРИНБУРГУ МИРИ СОВЈЕТСКУ И ЦАРСКУ РУСИЈУ:  На месту где су убијени Романови вијори се застава са амблемом З (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Naime, pored zastave samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, ispred crkve u gradu u kojem su boljševici nakon revolucije ubili cara Nikolaja Romanova i njegovu porodicu, vijori se i sovjetska zastava. 

Pored nje, tu je i bela zastava sa amblemom slova "Z" koje je je simbol ruske vojske u specijalnoj operaciji u Ukrajini. 

Zanimljivo je da je u pitanju baš Crkva na krvi koja stoji pored kuće Ipatijevih, gde je ubijena carska porodica Romanovih. 

Uništenje kuće Ipatijevih naredio Jeljcin

Boris Jeljcin je 1977. naredio da se uništi kuća u kojoj je ubijena carska porodica, a njenom mestu je posle pada komunizma izgrađena crkva.

Podsetimo, ubistvo porodice Romanov dogodilo se u noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu. Ruska carska porodica Romanov (car Nikolaj II, njegova supruga carica Aleksandra i njihovo petoro dece: Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej), kao i svi ostali koji su odlučili da im se pridruže u zatočeništvu, pogubljeni su vatrenim oružjem i bajonetima.

Tela osakaćena nakon ubistva

Prema zvaničnom izveštaju Sovjetskog Saveza, car Nikolaj Romanov, njegova porodica i osoblje, pogubljeni su zbog pretnje da će grad okupirati Čehoslovačka legija.

Zapravo, ubijeni su najverovatnije po nalogu Vladimira Lenjina, Jakova Sverdlova i Feliksa Dzeržinskog. Njihova tela su potom odneta u šumu Koptjaki, gde su osakaćena.

1919. godine, istraga Bele garde nije uspela da utvrdi mesto sahranjivanja, pa je zaključeno da su ostaci kraljevske porodice najverovatnije kremirani u rovu Ganina Jama blizu rudnika Četiri brata.

Putin posetio crkvu u Jekaterinburgu 2003. 

Izgradnja Crkve na krvi započeta je 2000. godine. 16. juna 2003. godine, 85 godina nakon pogubljenja carske porodice, glavnu crkvu je osvetio Mitropolit Juvenal, kao delegat Patrijarh moskovskog Aleksija II, koji je u to vreme bio previše bolestan da bi putovao u Jekaterinburg.

2003. predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Gerhard Šreder sastali su se u Jekaterinburgu, a Putin je tada posetio ovu crkvu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati