ZAPLENJENE JAHTE RUSKIH BOGATAŠA: Mnogo koštaju Italiju

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

20. 04. 2022. u 22:53

ITALIJA je još 22 marta izračunala da je imovina zaplenjena od ruskih bogataša kao i onih koji ne nose predznak oligarhi premašila već vrednost od jedne milijarde.

ЗАПЛЕЊЕНЕ ЈАХТЕ РУСКИХ БОГАТАША: Много коштају Италију

Bračni par Meljničenko

 Ali, iskrsao je ogroman problem o kojem se nije razmišljalo kada se jurišalo na zaplenu luksuznih jahti ko će to održavati i koliki su troškovi oligarha.

Samo jedan primer, u Trstu je zaplenjena jahta ruskog oligarha Andreja Melničenka i sada Uprava javnih prihoda u Italiji ne zna kako da izađe iz gustog sosa koji se zove komplikacija oko sankcija i zahteva da se na nju stavi italijanska zastava, zemlja gde je zaplenjena. Suviše kontrola, sivuše birokartije, a tek cena. “Rešenje” je ići ka nekom “prigodnijem barjaku” zahvaljujući pravnoj mogućnosti, jednostavnijoj (često donetoj i u zemljama koje ne izlaze na more).

Paradoks je da ovaj izbor pravi upravo Italija, privremeni administrator super-jahti od pola milijarde evra oligarha Melničenka. Jahta je zaustavljena polovinom marta u Trstu dok je bila na renoviranju i na mestu gde treba da uđe brod za duge plovidbe takođe za renoviranje pa mu se mora obezbediti prostor jer u protivnom brodogradilište rizukuje da plati kaznu od 600.000 evra.

Ali premestiti jahtu “SailingA” nije jedostavno i bolje je promeniti zastavu nego plaćati kaznu. Sprdnja ili ono što se zove rugati se ovim merama jeste u tome što italijanska država mora da anticipira troškove koje može da nadoknadi od vlasnika jahte samo kada padnu uvedene sankcije. Međutim put je trnovit za italijansku državu jer šta ako se potom otkrije da se iza imena pretpostavljenog vlasnika krije istinski vlasnik?

Italijanske vlasti misle da su izvukle keca iz rukava i da mogu primeniti “pravo zadržavanja” radi pojednostavljivanja, odnosno zaplenjeno dobro može biti vraćeno samo onome ko plati cenu koju će pokriti država, a s obzirom da je reč o dobrima visokih vrednosti u interesu je vlasnika da saldira račun. I opet problem, zakon u ovoj oblasti je veoma neprecizan i postoji pitanje vlasništva dobara. “SailingA” javnosti poznata kao vlasništvo Melničenka zapravo je vlasništvo “Valla Yahts Limitid”, trust sa sedištem na Bermudima i samo posada košta 200.000 mesečno, a ukupna cena održavanja može da dosegne i sumu do 40.000 dnevno, odnosno 1.2 miliona evra mesečno.

U zaključku stoji da bi najskuplja jahta zaplenjena od ruskog oligarha vredna preko pola milijarde evra mogla da istakne zastavu Mongolije, zem lje poznatijo po pustinjama nego po morskom saobraćaju.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)