LAVROV OBJAVIO POČETAK DRUGE FAZE U UKRAJINI: Slede presudni događaji, Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje

M.Đorđević

19. 04. 2022. u 11:32

SLEDEĆA faza specijalne operacije u Ukrajini počinje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Indija tudej.

ЛАВРОВ ОБЈАВИО ПОЧЕТАК ДРУГЕ ФАЗЕ У УКРАЈИНИ: Следе пресудни догађаји, Русија неће употребити нуклеарно оружје

Sergej Lavrov, Foto AP

- Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj - kao što je već najavljeno - potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske Republike. Ona će se nastaviti, sada počinje sledeća faza, i kako mi se čini, biće važnih događaja - rekao je ministar.

Zapad je iskoristio Vladimira Zelenskog za svoje ciljeve, ohrabrujući ga da ignoriše sve predloge za pregovarački proces iz Minska, izjavio Lavrov.

- Da je Zelenski sarađivao i nastojao da primeni sporazume iz Minska, onda bi kriza bila odavno rešena. Zapad je izdao Zelenskog. Mislim da su ga jednostavno iskoristili protiv Rusije. Učinili su sve da ga ojačaju u želji da ignoriše bilo kakve predloge - rekao je Lavrov u intervjuu za Indija tudej, prenosi RIA Novosti.

Rusija je posle pregovora u Istanbulu, kao gest dobre volje, promenila konfiguraciju trupa u Ukrajini, ali to nije pravilno ocenjeno, izjavio je Lavrov.

- Promenili smo konfiguraciju našeg vojnog prisustva u Ukrajini, to je saopšteno odmah posle sastanka u Istanbulu. Rekli smo da je to gest dobre volje, međutim, to nije bilo cenjeno, već se odmah desila Buča - rekao je Lavrov u intervjuu za Indija tudej.

Rusija u ovoj fazi specijalne operacije u Ukrajini razmatra samo opciju upotrebe konvencionalnog naoružanja, izjavio je Lavrov.

- Samo konvencionalno oružje - rekao je Lavrov na pitanje da li će Ruska Federacija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Zelenski stalno menja svoju tačku gledišta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne može ozbiljno da komentariše izjave Vladimira Zelenskog, jer on stalno menja svoju tačku gledišta.

- Znate, ne mogu ozbiljno da raspravljam o tome šta predsednik Zelenski kaže jer on stalno menja svoje gledište u dijametralno suprotnim pravcima - rekao je Lavrov u intervjuu.

Šef diplomatije Lavrov rekao je da Rusija nije imala drugog izbora osim da prizna DNR i LNR nakon što je ukrajinska vojska intenzivirala granatiranje teritorija republika, a sama Ukrajina postala „mostobran za NATO“.

- Ukrajinska vojska je značajno pojačala granatiranje tih republika (DNR i LNR – prim. aut.), kršeći sve režime prekida vatre, nismo imali izbora nego da ih priznamo, potpišemo sporazum o međusobnoj pomoći kao odgovor na njihov zahtev i pošaljemo našu vojsku - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je tokom nedavnih događaja Ukrajina postala „mostobran za NATO “, a Volodimir Zelenski je dao izjave da bi zemlja mogla razmisliti o povratku nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: IZVEŠTAJ SA FRONTA: DNR objavio kakva je situacija u Mariupolju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri