MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA: "Vojna provokacija na Vaskrs je nehumana ideja"

Srna

18. 04. 2022. u 16:28

IDEJE da se inscenira vojna provokacija u Ukrajini na Vaskrs su užasne, izjavio je direktor Odeljenja za komunikacije između Crkve i društva pri Moskovskoj patrijaršiji Vladimir Legoida.

МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА: Војна провокација на Васкрс је нехумана идеја

Foto: Piksabej

On je na "Telegramu" podsetio da su se pojavili izvještaji da bi Vaskrs, dan kada se mnogi skupljaju u crkvama, mogao biti iskorišćen za vojne provokacije.

- Ne može se zamisliti ništa nehumanije od iskorištavanja nedelje vaskrsenja, koju proslavljaju pravoslavni narodi Rusije, Ukrajine i brojnih drugih zemalja, kao sredstva za eskalaciju sukoba - istakao je Legoida.

Legoida se pozvao na podatke ruskog Ministarstva odbrane da Rusija ima dokaz da Ukrajina sprema provokacije na Vaskrs koje bi dovele do velikog broja žrtava među vernicima koji odlaze na Svetu liturgiju.

On je dodao da se Crkva moli da se takve provokacije ne dogode, javio je TASS.

Situacija na liniji kontakta u Donbasu eskalirala je 17. februara. Donjecka i Luganska Narodna Republika prijavile su najsnažnije bombardovanje koje su ukrajinske snage izvršile u nekoliko meseci, a što je dovelo do oštećenja civilne infrastrukture i pogibije civila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je 21. februara da Moskva priznaje nezavisnost samoproglašenih republika u Donbasu.

Putin je tri dana kasnije rekao da je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kako bi se zaštitio narod u Donbasu, koji, prema njegovim rečima, već osam godina pati zbog postupaka ukrajinskih vlasti.

Ruski predsednik naglasio je tada da Moskva ne planira da okupira ukrajinske teritorije, već da "denacifikuje" i demilitarizuje Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

SNIMAK SA AUTO-PUTA U ŽITOMIRU: Pogledajte posledice borbi nedaleko od Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom