110 GODINA OD ROĐENJA KIM IL SUNGA: Važna godišnjica obeležava se bez vojne parade (FOTO)

Tanjug

15. 04. 2022. u 09:56

SEVERNA Koreja danas obeležava važnu državnu godišnjicu pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Džong Unu, ali nije bilo reči o očekivanoj vojnoj paradi, na kojoj bi bilo prikazano novo oružje usred pojačanog animoziteta prema Sjedinjenim Državama.

110 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА КИМ ИЛ СУНГА: Важна годишњица обележава се без војне параде (ФОТО)

Foto: AP

 Sto deseta godišnjica od rođenja Kimovog pokojnog dede i osnivača države Kim Il Sunga dolazi nakon što je Severna Koreja izvela niz testova oružja poslednjih meseci, uključujući prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete punog dometa od 2017. godine, navodi AP.

- Hajde da radimo više u odanosti našem uvaženom drugu Kim Džong Unu i da na tom putu na kraju ostvarimo snove našeg velikog predsednika (Kim Il Sunga) da izgradimo moćnu socijalističku državu - navodi se u komentaru na državnom sajtu Uriminzokiri.

Vodeći severnokorejski list Rodong Sinmun navodi da Severna Koreja poštuje Kim Il Sunga kao „večnog predsednika“ pod „izuzetnim vođstvom druga Kim Džong Una“.

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Severnoj Koreji, gde porodica Kim vlada sa snažnim kultom ličnosti od osnivanja Severne Koreje 1948. godine.

Kim Džong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Severnom Korejom, nakon što je njegov otac preminuo krajem 2011. godine.

Kim se ambiciozno zalagao za unapređenje nuklearnog arsenala, uz istovremeno oživljavanje ekonomije. Međutim, teškoće izazvane pandemijom, sankcijama koje predvode SAD i njegovim sopstvenim lošim upravljanjem dovele su do jakog ekonomskog udarca, što je postao najteži trenutak njegove decenije na vlasti, ocenjuje AP.

Severna Koreja često obeležava ključne državne godišnjice velikim vojnim paradama sa novoizgrađenim projektilima, posebno tokom godišnjica koje se završavaju na nula i pet. Državni mediji, međutim, navode da će rođendan Kim Il Sunga biti proslavljen vatrometom i plesom, ali nisu pominjali vojnu paradu.

Raniji snimci komercijalnih satelita su ukazivali na očiglednu probu za vojnu paradu, poput ljudi koji su se okupili u formaciji na glavnom trgu u Pjongjangu, gde su održavane prošle parade.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je danas da je otkrilo znake da se Severna Koreja priprema za vojnu paradu koja bi mogla da bude održana na rođendan Kim Il Sunga ili godišnjicu osnivanja vojske 25. aprila.

NK Njuz, informativna kuća fokusirana na Severnu Koreju, saopštila je da su njeni izvori u Pjongjangu izvestili da su čuli avione i helikoptere kako lete nisko iznad centra grada u četvrtak nešto posle ponoći, što je mogući pokazatelj da se održava noćna vojna parada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024