FINANSIJSKA KRIZA TRESE ŠRI LANKU: Država proglasila bankrot, ne može da vraća dug od 51 milijardu dolara

Srna

12. 04. 2022. u 11:39

ŠRI LANKA je bankrotirala po svom inostranom dugu od 51 milijarde dolara usled najteže ekonomske krize u istoriji te zemlje.

ФИНАНСИЈСКА КРИЗА ТРЕСЕ ШРИ ЛАНКУ: Држава прогласила банкрот, не може да враћа дуг од 51 милијарду долара

Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka je zahvaćena akutnom nestašicom hrane i goriva dok je suočena sa svakodnevnim restrikcijama električne energije. U proteklih nekoliko sedmica nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbednosne snage su rasterale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Ministarstvo finansija saopštilo je da, pred dobijanje finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, Šri Lanka proglašava bankrot prema svim spoljnim obavezama, uključujući kredite stranih država.

- Vlada preduzima vanrednu meru samo kao krajnju opciju kako bi se izbegla dalja pogoršanja finansijske situacije - navodi se u saopštenju.

Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovnih roba iz inostranstva, pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Šri Lanka je zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine ali su obe zemlje, umesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe.

BONUS VIDEO: SAMO SE VI BAVITE KORONOM: U toku je rat, ne zna se broj mrtvih, a milionima preti smrt

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)