PESKOV NIJE NASEO NA PROVOKACIJU: Francuska televizija mu postavila pitanje o Putinu i Miloševiću, evo kako je odgovorio

Goran ČVOROVIĆ

06. 04. 2022. u 22:27

POSTOJI otpor, ali oružje koje Ukrajina dobija sa Zapada neće biti dovoljno da nas spreči u ispunjavanju ciljeva, poručio je portparol Kremlja Dimitri Peskov s kojim je juče objavljen intervju na francuskoj informativnoj televiziji LCI.

ПЕСКОВ НИЈЕ НАСЕО НА ПРОВОКАЦИЈУ: Француска телевизија му поставила питање о Путину и Милошевићу, ево како је одговорио

Foto: TV LCI Printscreen

On se, inače, veoma retko oglašava za zapadne medije.

Na opasku da su američke službe primetile da je Putin izolovan, da je izbegavao kontakte tokom pandemije, a da se generali ne usuđuju da mu kažu istinu, Peskov je istakao da "SAD ima jednu od najsofisticiranijih službi", ali da ponekad i greše i da to nije tačno. Na pitanje kako bi reagovala Rusija ako bi Zapad hteo da uhapsi Putina i sudi mu u Hagu ili negde drugde, odgovorio je da to nije moguće, "ni legalno, ni fizički", i potvrdio da bi se Rusija u tom slučaju borila do kraja.

- Garantujemo da ćemo ostvariti naše ciljeve i osigurati bezbednost Rusije – rekao je.

Na pitanje da li Putin rizikuje sudbinu Sadama Huseina, Slobodana Miloševića ili Gadafija, "imajući u vidu da su autoritativni režimi potcenjivali snagu zapada", odgovorio je negativno, istakavši da Rusija nema autoritativni režim i da iza Putina stoji cela nacija.

Najavu da bi Poljska na svojoj teritoriji mogla permanentno da postavi američko nuklearno naoružanje, Peskov je ocenio kao "veliku pretnju" po Rusiju i najavio uravnoteženje s neizbežnim razmeštanjem ruskog nuklearnog naoružanja na zapadnim granicama, istakavši da bi to stvorilo dodatne tenzije na kontinentu. Dodao je i da je Rusija "odgovorna nukelarna sila i članica međunarodne zajednice". Istakao je i da je hipersoničnim oružjem, koje je razvijeno kao odgovor na pokušaj SAD da rasporede raketne štitove svuda oko Rusije, obezbedila poziciju superiornosti.

- Ali, to ne znači da želimo da ga koristimo agresivno. To je isključivo odbrambeno oružje – rekao je Peskov, i naglasio da je Rusija ubeđena da rat u Ukrajini nije greška. - NATO se proširio šest puta od raspada Sovjetskog saveza i svaki put su bili sve ambiciozniji.

Rekao je i da se stvara novi svetski poredak, s novim ekonomskim i monetarnim sistemom, a na mogućnost da EU prestaje da uvozi ruski gas, odgovorio da će gas onda prodavati drugim zemljama i "pažljivo sagledati gubitke u tom domenu" u EU. Naglasio je i da, ukoliko se nastavi s praksom izbacivanja ruskih diplomata sa zapada, postoji potencijalna opasnost od prekida diplomatskih odnosa, a dodao i da Rusija veoma ceni napore koje Francuska i njen predsednik Makron ulažu u olakšavanju pregovora između Rusije i Ukrajine:

- Francuska je igrala veoma posebnu ulogu. Veoma cenimo napore predsednika Makrona. Poštujemo stalni dijalog koji ima s predsednikom Putinom. 

Što se američkog predsednika Bajdena tiče, kaže da je on izabrao put ličnih napada, što svakako ograničava i čini izuzetno teškim dijalog na visokom nivou.

Povlačenje ruskih snaga iz okoline Kijeva naveo je kao "znak dobre volje da bi se stvorili povoljni uslovi za pregovore". Pregovore je ocenio kao teške, uz očekivanje da Ukrajinci budu efikasniji i zaključak da predstoji još mnogo puta da se pređe. Trajnu vojnu neutralnost Ukrajine je istakao kao uslov sine kva non za prekid intervencije, ali uz to i da Kijev prihvati realnost statusa Krima kao dela Rusije, kao i dve nezavisne republike u Donbasu. Rekao je da bi u tom slučaju pregovora, trebalo da dođe i do susreta na najvišem nivou između predsednika Putina i Zelenskog. Odbio je optužbe da Rusija želi da ubije ili zbaci s vlasti Zelenskog, a takođe je rekao i da ne želi okupaciju Ukrajine. Kategorički kje odbio mogućnost da bi ruski vojnici mogli da počine zločine poput onih u Buči i insistirao na tome da su prikazani snimci rezultat organizovanog falsifikovanja, rekavši da je potrebna detaljna istraga. Istovremeno je izrazio sumnju da bi međunarodna istraga mogla da bude istinski objektivna, na osnovu dosadašnjih iskustava.

Poručio je i da ruska vojska ne bombarduje civilne ciljeve. Naveo je da je bilo mnogo štete na civilnim objektima, naročito u Marijupolju, ali zato što nacionalnistički bataljoni koriste stanove kao štit za napade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!