(ISPRAVKA) Nemačka nije sprovodila „vojno-biološki program“ u Ukrajini

Novosti online

31. 03. 2022. u 21:05

NEMAČKA nije sprovodila „vojno-biološki program“ u Ukrajini u Ukrajini, rekao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri kancelariji UN u Ženevi.

(ИСПРАВКА) Немачка није спроводила „војно-биолошки програм“ у Украјини

Novosti

Na sve to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.me u svojoj analizi, kojom je ovu informaciju ocenio kao teoriju zavere jer diplomata nije dao validne činjenice o svojim tvrdnjama.

- Osnovano je napomenuti da dokumenti potvrđuju činjenicu da Nemačka sprovodi sopstveni vojno-biološki program u Ukrajini, rekao je on na plenarnoj sednici Konferencije o razoružanju, dodavši:

- Postupci Nemačke, ranije nepoznati široj javnosti, predstavljaju istu pretnju kao i američki biološki eksperimenti i zahtevaju detaljnu studiju.
Napomenuo je da su projekat finansirali nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i Bundesver, ali uz to ne davši nikakve dokaze o svojim tvrdnjama.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, posebno, uzročnicima kuge i antraksa. Za to, takođe, nisu navedeni validni dokazi.

ŠTA SU ČINjENICE?

Konkretno, ove tvrdnje Gatilova nisu demantovane od strane njemačkih ili ukrajinskih vlasti ili zvaničnika, ali jesu brojne druge koje su se odnosile na postojanje i/ili razvijanje biološkog oružja u Ukrajini.

- Rusija je u više navrata tvrdila da Ukrajina razvija biološko i hemijsko oružje ili je objavila da drugi to rade. Ništa od toga nije istina”, kazao je nemački kancelar Olaf Šolc nakon predsjedavanja sastankom G7 (održanom 24. marta).

Tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dve zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja pretnje bioterorizma sprovođenjem mera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Izumi Nakamicu, visoka predstavnica UN za pitanja razoružanja, rekla je da Ujedinjene nacije ne znaju za vojno-biološki program u Ukrajini, koja je ratifikovala međunarodnu zabranu takvog oružja, kao i Rusija.

- Ujedinjene nacije nisu upoznate ni sa kakvim programima biološkog oružja, u velikoj meri zahvaljujući Konvenciji o biološkom oružju iz 1972. godine, koja zabranjuje razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, skladištenje i upotrebu biološkog i toksičnog oružja , rekla je Nakamicu.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je navela da Ukrajina nema program biološkog oružja i istakla da je Vašington “duboko zabrinut” zbog toga što je, kako je navela, Rusija sednicu sazvala kao deo napora za “lažnu zastavu” čiji je cilj postavljanje temelja za upotrebu bioloških ili hemijskih oružja u Ukrajini.

- Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države. Ne blizu granice sa Rusijom ili bilo gđe. Umesto toga, Rusija bi mogla da koristi hemijske ili biološke agense u Ukrajini, navela je Tomas-Grinfildova.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)