MIR SVE BLIŽI? Detalji pregovora Rusije i Ukrajine - preduzeta dva važna koraka u prilog smirivanju sukoba

Novosti online

29. 03. 2022. u 14:25

MEDINSKI je nakon završetka pregovora najavio da će Rusija razmotriti ukrajinske predloge, kao i da će o njima biti obavešten ruski predsednik Vladimir Putin.

МИР СВЕ БЛИЖИ? Детаљи преговора Русије и Украјине - предузета два важна корака у прилог смиривању сукоба

Foto: Tanjug

- Rusija je sugerisala da je sastanak Putina i Zelenskog moguć istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministara spoljnih poslova! - izjavio je Medinski nakon završetka pregovora.

- Pod uslovom brzog rada na sporazumu i pronalaženja kompromisa, prilika za sklapanje mira biće bliža - dodao je.

Rusija je dobila pismene predloge Ukrajine koji potvrđuju njenu želju za neutralnim statusom bez nuklearnog oružja.

Medinski je saopštio i da je ruska strana iznela nameru da preduzme dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini. Precizirao je da se jedan od koraka odnosi na vojni aspekt, a drugi na politički.

- Nastupili smo konstruktivno. Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ovi predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i o njima će se obavestiti predsednik. Takođe preduzimamo dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini.

Dodao je da će stav Moskve koji se odnosi na vojnu sferu objaviti zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Fomin, a on sam onaj koji se odnosi na politički deo.

Nakon pregovora oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije koje je objavilo da će Rusija drastično smanjiti vojnu aktivnost u okolini Kijeva i Černigova.

 

BONUS VIDEO:

NAKON OSLOBAĐANjA MARIUPOLjA: Policija iz Mariupolja bacila je oružje i pobegla

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024