EVROPA ĆE PLATITI CENU, BAJDEN DAJE MORALNU PODRŠKU: Rusija poručila Zapadu - Odustajanje od naših energenata je apokalipsa

E. B. Talijan

26. 03. 2022. u 09:00

TRESLA se gora, rodio se miš. To je epilog najave da će Evropa naći zamenu za ruski gas.

ЕВРОПА ЋЕ ПЛАТИТИ ЦЕНУ, БАЈДЕН ДАЈЕ МОРАЛНУ ПОДРШКУ: Русија поручила Западу - Одустајање од наших енергената је апокалипса

Foto Tanjug/AP

Šef Bele kuće Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, juče su na zajedničkoj konferenciji za medije bombastično saopštili da je transatlantsko partnerstvo jače nego ikad i da će EU zameniti Rusiju kao snabdevača plavim gorivom. Planirano je da se to desi 2027. godine.

Međutim, obećana isporuka od 15 milijardi kubnih metara američkog tečnog prirodnog gasa (LNG) do kraja 2022. pokriva tek 7,7 odsto ukupnog godišnjeg uvoza iz Rusije. Najavljeno je da bi u narednim godinama te količine trebalo da budu oko 50 milijardi kubika. Po svemu sudeći, Evropa će se u narednom periodu truditi da umesto jeftinijeg ruskog, nabavlja skuplji energent iz alternativnih izvora. Verovatno, nemajući šta drugo, američki predsednik Evropi je ponudio moralnu satisfakciju.

- Znam da će eliminacija ruskog gasa imati cenu za Evropu - kazao je Bajden. - Ali, to je ispravno sa moralnog stanovišta i ojačaće strateški položaj EU.

Čini se da je procena potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka tačna.

- Isporučujemo oko 200 milijardi kubnih metara gasa, dok Evropa troši 500 milijardi kubika, to je, dakle, udeo od skoro 60 odsto - precizirao je Novak. - To se nema čime zameniti ni za pet godina. Sve je moguće u životu, ali potpuno odustajanje Evrope od ruskih energenata, to je nekakav apokaliptični scenario.

Prema pisanju nemačkog lista "Špigl", Ministarstvo ekonomije te zemlje želi da prepolovi zavisnost od nafte iz Rusije do leta i da do jeseni eliminiše uvoz njihovog kamenog uglja.

- Uvođenje embarga na ruski gas i naftu u ovom trenutku imalo bi previše ozbiljne ekonomske i socijalne posledice - izjavio je neimenovani izvor tog lista iz Ministarstva. - Nemačka vlada istražuje lokacije u Severnom i Baltičkom moru za LNG terminale koji bi mogli u kratkom roku da postanu operativni, možda već naredne zime.

Evropu sada očekuje suočavanje sa još neprijatnijom situacijom, a to je da će plavo gorivo morati da plaća u ruskoj valuti. Ukoliko bi Evropljani to odbili, prema procenama stručnjaka, suočile bi se sa zastojem privrede i ekonomskim problemima. Nastupila bi nestašica gasa, a cene preostalog bi dramatično rasle. To poskupljenje bi se prelilo na cene svih proizvoda, što bi bio udar za potrošače.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ocenio je da su najavljene isporuke američkog LNG-a od 15 milijardi kubika neznatne, jer čine tek tri odsto ukupnih evropskih potreba za tim energentom.

- To ne može da im pomogne, a i radi se o skupom gasu - ocenio je Vuletić. - SAD nemaju na raspolaganju velike količine koje su neophodne Evropi, jer je njihova ukupna godišnja proizvodnja LNG-a oko 80 milijardi kubnih metara. One već snabdevaju neke zemlje EU, kao i kupce u Aziji s kojima imaju ugovore o isporuci.

Kako objašnjava, LNG je skuplji od gasa iz cevi, jer se dobija iz uljnih škriljaca skupom i prljavom tehnologijom, a zatim mora da postane tečan, transportuje se tankerima i na kraju ponovo pretvori u gasovito stanje pre ispopruke kupcima.

"GASPROM" DA PRIMA SAMO RUBLjE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin naložio je "Gaspromu" da za izvoz prirodnog gasa prima rublje - rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. - To je međunarodna kompanija u kojoj je država glavni vlasnik i ona mora u naredna četiri dana da smisli način kako da se obavlja plaćanje u rubljama.

BUGARI ZA DOGOVOR

BELGIJSKI premijer Aleksandar de Kru rekao je juče da odluku Rusije o plaćanju gasa u rubljama treba da razmotri Evropska komisija.

- Značajan deo ugovora, do 80 odsto, već sada se plaća u rubljama - kazao je De Kru. - Međutim, ako promenimo jedan parametar ugovora u vezi sa procedurom plaćanja, zašto ne bi mogao da se promeni i drugi koji se odnosi na cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)