POLOŽAJ RUSIJE U SVETSKOM PORETKU: Medvedev - "Rusija bi trebalo da se pripremi za preorijentaciju energetskog tržišta"

Novosti online

25. 03. 2022. u 08:35

Dmitrij Medvedev prokomentarisao je ulogu Sjedinjenih Američkih Država u svetskom poretku.

ПОЛОЖАЈ РУСИЈЕ У СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ: Медведев - Русија би требало да се припреми за преоријентацију енергетског тржишта

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Sjedinjene Američke Države sebe doživljavaju izvan konteksta međunarodnog prava, one stoje iznad svega. Posle raspada SSSR-a, kada je prestao da postoji bipolarni sistem sveta zasnovan na konfrontaciji NATO-a i Varšavskog pakta, SAD su sebe smatrale pobednicima i jedinima koji su se okoristili o raspad Sovjetskog Saveza. Iako se u stvari Sovjetski Savez nije raspao zbog aktivnosti NATO-a, već iz unutrašnjih razloga. I zato se ponašaju u skladu sa tim: smatraju da su van nadležnosti bilo koga, ali imaju pravo da sude svima, imaju pravo da odlučuju, imaju pravo da rade bilo šta. Ali nije tako - rekao je danas Medvedev.

- Sjedinjene Države greše misleći da nemaju konkurenciju, unipolarnom svetu je došao kraj, Amerikanci više nisu gospodari planete - dodao je Medvedev.

- Rusija bi trebalo da se pripremi za preorijentaciju energetskog tržišta, što se dešava svakih 50-70 godina, ali sada su naše bogatstvo nafta i gas i treba da trgujemo njima i imamo prihode od njih - rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u intervjuu za Sputnjik.

Podsećamo, Dmitrij Medvedev je preko nekoliko dana objavio svoju analizu razvoja svetskog poretka tokom trajanja krize u Ukrajini. On je o položaju Amerike rekao:

- Za razliku od američkog establišmenta koji želi kraj naše Otadžbine, Rusija želi da vidi SAD kao jaku i inteligentnu zemlju, a ne kao poslednje utočište onih koji postepeno padaju u senilno bezumlje. Odgovorna država koja obavlja sve funkcije velike sile. Država koja pokušava da reši svoje brojne unutrašnje probleme, a ne podriva razvoj drugih zemalja. Sve ovo je moguće. Osim ako, naravno, ne mislite da se predsednik SAD zove Volodimir Zelenski i ne pitate povremeno pomoćnike kako se pravilno piše Irak ili Iran... - zaključio je Medvedev.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RAFALI SA BRODA U SEVASTOPOLjU - Ispaljene krstareće rakete "Kalibar"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?