"KAZNILI" RUSE ŠTO VIŠE NE ULAŽU: Francuske firme nastavile da rade i pored velikih pritisaka

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

23. 03. 2022. u 08:11

DOK se veliki broj zapadnih firmi povukao iz Rusije, postoje i one kompanije koje, i pored velikog pritiska, to ne žele da učine.

КАЗНИЛИ РУСЕ ШТО ВИШЕ НЕ УЛАЖУ: Француске фирме наставиле да раде и поред великих притисака

Foto Shutterstock

Francuska je privredno veoma prisutna u geografski najvećoj zemlji na svetu i finansijski bi odlazak preduzećima mogao da donese velike probleme. S druge strane, ostanak takođe donosi glavobolju i udar na imidž kod ovdašnje javnosti, što najbolje pokazuje primer naftnog i gasnog giganta "Total".

Ova francuska firma odlučila je da ostane u Rusiji, gde je prisutna još od 1991. i čije bi povlačenje i za preduzeće i za državu bio veliki trošak. "Total", inače, ima 19,4 odsto kapitala u ruskoj grupi "Novatek". Rešenje je pronađeno u tome što "Total" neće, do daljeg, ulagati kapital u nove projekte. Ali, predsednički kandidat ekologa Janik Žado na izborima čiji je prvi krug u Francuskoj 10. aprila optužio je ovu firmu zbog ostanka u Rusiji za "saučesništvo u ratnom zločinu"!

Slučaj s "Renoom" je još kompleksniji. Najveći francuski automobilski konstruktor vlasnik je "Avtovaza" od 2017. i kontroliše čak trećinu lokalnog tržišta, a tu proizvodi i svoje modele "logan" i "sandero". Sebi ne može da dozvoli da ostane bez svog drugog po jačini tržišta. Zato su rukovodioci firme odlučili da nakratko suspenduju proizvodnju, dok se ne reorganizuju, a ponovo su počeli da sklapaju automobile u Rusiji od juče, 21. marta, dok je "Avtovaz" u istom trenutku suspendovao deo proizvodnje zbog nedostatka delova.

Foto Shutterstock

Francuska prehrambena grupacija "Danon" takođe je odlučila da održi proizvodnju i distribuciju svojih mlečnih proizvoda i hrane za decu u Rusiji, uz objašnjenje da to čine zbog zadovoljavanja osnovnih potreba lokalnog stanovništva. S druge strane, zaustavili su investicione projekte. Istovremeno, zbog ratnih dejstava, jedna od dve "Danonove" fabrike u Ukrajini morala je da bude zatvorena. Firma je donirala i pola miliona evra Crvenom krstu za pomoć ukrajinskom stanovništvu.

Gigant za proizvodnju kozmetike "Loreal", koji u Rusiji ostvaruje oko dva odsto svog obrta od prošlogodišnje 32 milijarde evra, oštro je osudio rusku invaziju i obustavio kampanju investiranja i reklamiranja, ali je odlučio da nastavi proizvodnju šampona i boja za kosu, kao i higijenskih preparata i proizvoda za bebe u svojoj fabrici u Rusiji.

Tri francuske firme u vlasništvu milijardera iz porodice Mije - "Ošan", "Leroa Merlen" i "Dekatlon", takođe su ostale. U Rusiji radi 231 hipermarket "Ošan", sa 30.000 zaposlenih, a firma je prošle godine ostvarila obrt od 3,2 milijarde, od ukupno 30,5. "Ošan" na ovaj način želi da nastavi da isplaćuje plate i građanima obezbedi hranu u Rusiji.

REKLAMA I U RUŠEVINAMA

SPORTSKI lanac "Dekatlon" u Rusiji je prisutan od 2006, ima 60 prodavnica, od kojih 22 u moskovskom regionu, dok "Leroa Merlen" godišnje ostvaruje u Rusiji 5,5 milijardi, sa 18 odsto svojih aktivnosti, na drugom tržištu posle Francuske. Igrom sudbine, reklama za ovaj ogromni lanac francuske firme za majstorisanje po kući mogla je u ponedeljak da se vidi kako sablasno svetli usred ruševina tržnog centra u Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana