POSLEDICE SANKCIJA U NEMAČKOJ: Građevinska industrija na udaru zbog obustavljenog uvoza

Novosti online

18. 03. 2022. u 19:39

GRAĐEVINSKA industrija u Nemačkoj već sada oseća ozbiljne posledice sankcija koje se ogledaju u nestašici neophodnih materijala, a građevinci će morati da odluče od kojih projekata će odustati.

ПОСЛЕДИЦЕ САНКЦИЈА У НЕМАЧКОЈ: Грађевинска индустрија на удару због обустављеног увоза

Arhiva

Isporuke važnih proizvoda kao što su šrafovi i ekseri zbog sankcija više neće stizati u Nemačku, rekao je Tim Oliver Miler, generalni direktor Glavnog udruženja nemačke građevinske industrije, dok nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ističe da bi trebalo održavati kontakt i sa režimima koje ne podržavaju.

Tim Oliver Miler je rekao da se danas ne može sa sigurnošću reći da li će biti dovoljno materijala za sva gradilišta u Nemačkoj, zbog čega ne isključuje prekid izgradnje velikog broja projekata.

- Trebalo bi da se zapitamo koje projekte moramo da prekinemo, a bez kojih ne možemo - naglašava Miler.

Građevinska industrija je već u kontaktu sa odborima velikih klijenata kao što su "Dojče ban" i "Auto ban". Drugi problem je i povećanje cena važnih sirovina kao što su čelik, bitumen i aluminijum.

- Pored toga, velike rafinerije su najavile da će kratkoročno morati značajno da smanje proizvodnju bitumena koji je hitno potreban za izgradnju puteva. U nekim slučajevima čak ni isporuke poput šrafova i eksera više ne stižu u Nemačku zbog sankcija - naglasio je on.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok je upozorila da će zbog rata u Ukrajini doći do sve većih nestašica i da bi to moglo da vodi u dalje sukobe u "osetljivim" zemljama.

Berbokova je na predstavljanju nove nacionalne bezbednosne strategije istakla da bi Nemačka trebalo da održi kontakt sa autoritranim, čak i ako ne deli njihove vrednosti i da ne ćuti o pitanjima zbog ekonomskih ili energetskih interesa.

(B92)

BONUS VIDEO:

RUSKI SPEKTAKL U UKRAJINI: Pogledajte snimak uništavanja neprijateljskih položaja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost