EVROPSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zapad je pogrešno procenio situaciju, sankcije neće naštetiti Rusiji

Novosti online

09. 03. 2022. u 03:05

ZAPADNE zemlje uvode sankcije Rusiji, jer je pogrešno smatraju ekonomski slabom, piše izdanje „Dojče virtšafts nahrihten“, pozivajući se na analitičara kompanije „Goldmani Holding".

ЕВРОПСКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад је погрешно проценио ситуацију, санкције неће наштетити Русији

Foto: AP

- Ruska ekonomija je u relativno zdravom i stabilnom stanju. Porez na dohodak je 13 odsto, regulacija poslovanja niska, dug javnog sektora iznosi manje od 20 odsto, napominje ekspert kompanije „Goldmani Holding", a prenosi „Dojče virtšafts nahrihten“ .

Analitičar takođe podseća da je Rusija još 2014. godine diverzifikovala svoje finansijske rezerve, smanjivši njihovu količinu u dolarima i povećavši udeo u evrima, juanima i zlatu.

Osam godina kasnije, vrednost zlata u dolarima i evrima porasla je za 60, odnosno 73 odsto, što je, po mišljenju analitičara, pokazalo delotvornost odluka Centralne banke Rusije.

On je uveren da bi sankcije koje su uvedene Rusiji mogle imati suprotan efekat koji bi prouzrokovao pad evra, dok bi zamrzavanje ruskih aktiva moglo negativno da utiče na evropske banke.

Ako cene gasa i nafte nastave da rastu, moguće je da će sistem centralnih banaka Evrozone morati da spasava evropske banke, pretpostavlja stručnjak.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?