RUSIJA NACIONALIZUJE ZAPADNE AVIONE? Boingove i Erbasove letelice postaju rusko vlasništvo

P. Z. S. /rt.com

03. 03. 2022. u 22:41

ZVANIČNICI ruskog ministarstva saobraćaja, zajedno sa najvišim menadžerima velikih avio-prevoznika u zemlji, navodno su razgovarali o mogućnosti nacionalizacije aviona Erbas i Boing.

РУСИЈА НАЦИОНАЛИЗУЈЕ ЗАПАДНЕ АВИОНЕ? Боингове и Ербасове летелице постају руско власништво

Foto: Arhiva

To su rekli neimenovani ljudi bliski ovoj stvari, a citira ruski poslovni dnevnik RBK.

Mera bi se mogla iskoristiti kao jedan od načina borbe protiv zabrane prodaje i lizinga aviona ruskim avioprevoznicima, koju je Evropska unija uvela prošle nedelje.

O ovom pitanju su navodno razgovarali zamenik ministra saobraćaja Igor Čalik i najviši zvaničnici grupacije Aeroflot, S7 grupe, Ural Airlinesa i Utaira.

Brisel je prošle nedelje dao lizing kompanijama rok do 28. marta da okončaju postojeće ugovore o zakupu u Rusiji.

-Ova zabrana prodaje svih aviona, rezervnih delova i opreme ruskim avio-kompanijama degradiraće jedan od ključnih sektora ruske privrede i povezanost zemlje, jer je tri četvrtine ruske sadašnje komercijalne vazdušne flote izgrađeno u EU, SAD i Kanadi, navodi se u saopštenju Evropskog saveta objavljenom 25. februara.

Moskva je upozorila Zapad da će uzvratiti na sankcije usmerene na njenu avio-industriju. Konačna odluka o nacionalizaciji stranih aviona nije doneta, ali se očekuje saopštenje do kraja nedelje, rekli su izvori.

-Nacionalizacija flote je najrealističniji scenario, trenutno nema drugih opcija [za održavanje efikasnosti], rekla je jedna osoba bliska diskusiji, naglašavajući da prevoznici nemaju pravo da drže avione kada ih zakupodavci zahtevaju nazad.

BONUS VIDEO - 200 RUSKIH SPECIJALACA U AKCIJI: Sleteli i preuzeli kontrolu nad aerodromom kod Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)