LIČNI STAV - Serđo Romano, italijanski karijerni diplomata: Godinama je Zapad Putina ignorisao

Milica OSTOJIĆ

07. 03. 2022. u 09:31

U GODINAMA iza nas počinjene su mnoge greške u tretiranju Moskve, trebalo je slušati njenu zabrinutost i ne može se nastaviti sa tretiranjem Rusije kao neprijatelja jer se na kraju rizikuje da ona to zaista i postane, ocenio je možda najveći živi erudita današnjice,

ЛИЧНИ СТАВ - Серђо Романо, италијански каријерни дипломата: Годинама је Запад Путина игнорисао

Serđo Romano

Italijan Serđo Romano, minuciozni posmatrač istorije novog doba, čovek sa prestižnom diplomatskom karijerom, ambasador u NATO od 1983. do 1985, potom ambasador u Moskvi od 1985. do 1989, diplomata za koga su govorili da "poznaje kao svoj džep rusku i američku realnost".

- Zapad je taj kojem je Rusija omražena, ali sve će to na prvom mestu koštati zapadne zemlje - kaže Romano, jedan od retkih italijanskih intelektualaca koji govori o uzrocima sukoba. - Sa ovom vojnom intervencijom Rusija je poslala snažnu i jasnu poruku Zapadu, odgovor na uvedene sankcije koje traju već osam godina, kao i o namerama ekspanzije NATO na Istok. Predsednik iz Kremlja samo je želeo da kaže SAD i EU: "Budite oprezni i gledajte šta sam u stanju da uradim". To je njegova poruka.

Kremlj, naglašava Romano, želi i da jednom zauvek uveri Zapad da je beskorisno pritiskati Rusiju sankcijama, pa bile one i tvrđe od onih koje su uvedene 2014. godine:

- A šta će one doneti? Treba slušati brojne eksperte kakav će biti finale toga: ništa drugo nego šteta tim istim zapadnim ekonomijama. Rusija je predvidela ove sankcije. Ja sam godinama podvlačio i bio protiv proširivanje NATO na Ukrajinu i tu je trebalo slušati Putina i uzimati u obzir poruke. Prvi ljudi Alijanse morali bi da razmisle šta će uslediti ako odluče da se šire na Istok. Ne treba zaboraviti da je NATO stvoren 1949. godine sa ciljem da brani zapadnu Evropu od sovjetskog ekspanzionizma, znači, reč je o "ratobornoj" alijansi.

Ako se isključi ruski gigant iz Evrope, pita Romano "da li bi se on zakačio za Aziju, da li bi bi zagrlio Kinu".

- Rusija i Kina već imaju odlične sporazume, a to se i vidi ovih dana. Iz Pekinga posmatraju dobro šta se događa u Evropi. Kinezi su oprezni i ne govore suviše - zaključak je analize "konzervativnog liberala", kako sebe oduvek definiše Romano, po mnogima, izuzetni politički posmatrač.

GOST BEOGRADA

SERĐO Romano boravio je više puta u Beogradu. Posle bombardovanja 1999. odmah je došao u Srbiju, učestvovao je na Sajmu knjiga. U našoj zemlji je prevedena njegova knjiga "Sećanja jednog konzervativca" (2002).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024