"UKRAJINCI SE PONAŠAJU KAO RAZBOJNICI!" Šojgu razgovarao sa Guterešom, otkrio zašto je Rusija krenula u akciju

Novosti online

04. 03. 2022. u 19:19

MINISTAR odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu rekao je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da se ukrajinske neonacističke formacije, među kojima ima i stranih plaćenika, kriju iza civila i koriste građane kao živi štit.

УКРАЈИНЦИ СЕ ПОНАШАЈУ КАО РАЗБОЈНИЦИ! Шојгу разговарао са Гутерешом, открио зашто је Русија кренула у акцију

Foto: Profimedia/Ilustracija

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, i u saopštenju dodaju da postoje objektivni dokazi da Ukrajinci razmeštaju teško naoružanje i artiljeriju u stambena naselja.

- Ponašaju se kao razbojnici, ignorišući pretnju koju to predstavlja za civile - navodi se u saopštenju.

Šojgu je ranije rekao Guterešu da Rusi tokom operacije u Ukrajini visokopreciznim naoružanjem uništavaju samo vojne infrastrukturne objekte.

Ministar odbrane Rusije je takođe informisao generalnog sekretara UN o razlozima odluke za pokretanje specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

- Ona je izazvana time što je rukovodstvo Ukrajine tokom osam godina odbijalo da ispuni Minske sporazume, omogućavalo da nacionalisti i neonacisti postanu deo svih struktura vlasti, a u poslednje vreme su intenzivno otvarali vatru na civile u Donbasu - rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da se pregovori za mirno rešavanje konflikta nisu pomerili sa nulte tačke.

- Vašington i zapadne zemlje umesto da nateraju kijevski režim da prekine genocid nad civilima na jugoistoku svoje zemlje počeli su da Ukrajinu snabdevaju naoružanjem i municijom, pripremajući je da konflikt rešava putem sile. Podrška zapadnih zemalja je ohrabrila Kijev do te mere da su iskazali namere u pogledu nuklearnog oružja. Smisao ukrajinskog postojanja je postalo neprijateljstvo prema Rusiji, a naporima Zapada ona se pretvorila u teritoriju sa koje dolazi ozbiljna pretnja bezbednosti Rusije - rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

BONUS VIDEO: NEVIDLjIVA SMRT SA NEBA - Ruski dron uništio "ajdarovce", pogledajte snimak napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku