OBUSTAVA ISPORUKE URANIJUMA SLOMIĆE SAD: Američka nuklearna industrija će pokušati da utiče na ublažavanje sankcija

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 10:55

EVENTUALNO obustavljanje isporuke obogaćenog uranijuma iz Rusije u SAD pokazaće se kao kritično za američku nuklearnu industriju, smatra glavni urednik portala za nuklearnu energiju Atominfo.ru Aleksandar Uvarov.

ОБУСТАВА ИСПОРУКЕ УРАНИЈУМА СЛОМИЋЕ САД: Америчка нуклеарна индустрија ће покушати да утиче на ублажавање санкција

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američka nuklearna industrija pokušaće da utiče na američke vlasti da ne uvedu sankcije protiv isporuke uranijuma iz Rusije zbog situacije u Ukrajini, saopštili su zapadni mediji.

- Nuklearna industrija SAD zavisi od povoljnog ruskog uranijuma - izjavio je za Rojters anonimni izvor. Prema podacima izvora agencije, elektroenergetske kompanije iz nuklearne industrije, uključujući 'Duke Energy Corp' i 'Exelon Corp' pokušavaju da lobiraju da se uranijum izuzme iz eventualnih sankcija.

- Nema mesta čuđenju. Prekid u isporuci ruskog obogaćenog uranijuma dovešće do izvesnog povećanja troškova američkih nuklearnih elektrana. Do izvesnog, ne preteranog povećanja - saopštio je Uvarov za RIA Novosti.

On je još istakao da, imajući u vidu da sa ekonomskog stanovišta jedan broj nuklearnih elektrana u SAD radi ili na nuli ili sa gubicima, povećanje cena atomskog goriva postaće kap koja će preliti čašu.

Nuklearna industrija SAD je najveća u svetu po količini proizvedene energije. Na osnovu baze podataka “PRIS” Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (MAGATE), u Americi trenutno rade 93 nuklearne energetske jedinice ukupnog kapaciteta 95,5 GWh, a koje proizvode oko 20 odsto energije u zemlji. Udeo Rusije u isporuci uranijuma za potrebe nuklearne industrije u SAD iznosi oko 20 odsto.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

AKCIJA RUSKIH LOVACA: Helikopteri lete ka Nikolajevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo