BAJDEN POVLAČI NOVI POTEZ: SAD zatvaraju vazdušni prostor za avione iz Rusije - "Putin nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda"

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 07:25

SJEDINjENE Američke Države zatvoriće svoj vazdušni prostor za avione iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom godišnjeg obraćanja Kongresu o stanju nacije.

БАЈДЕН ПОВЛАЧИ НОВИ ПОТЕЗ: САД затварају ваздушни простор за авионе из Русије - Путин никада неће освојити срца и душе иранског народа

Foto AP

Kako je preciziralo američko ministarstvo saobraćaja, zabrana se odnosi na sve avione koji su u vezi sa Rusijom, bilo da se radi o putničkim, čarter ili transportnim letovima. Takođe, zabrana se odnosi na sve avione koji su registrovani, sertifikovani eksploatisani u Rusiji, ili ih kontrolišu osobe koje su povezane sa Rusijom.

Bajden je naglasio da su SAD i NATO saveznici jedinstveni u odgovoru na „neisprovociranu i invaziju s predumišljajem Rusije na Ukrajinu“.

On je naveo da će iz situacije u Ukrajini „Rusija izaći slabija, a svet jači“.

SAD i saveznici će braniti svaki pedalj NATO teritorije punom snagom te alijanse, rekao je Bajden, ponavljajući da neće slati trupe u Ukrajinu.

- Mobilisali smo kopnene snage, vazdušne jedinice, mornaricu kako bismo branili NATO zemlje, uključujući Poljsku, Rumuniju, Letoniju, Estoniju i Litvaniju - naveo je Bajden.

SAD će uputiti pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara, najavio je Bajden i dodao da će američke vlasti istraživati, kako je rekao, „kriminalna dela ruskih oligarha i korumpiranih lidera“ i zapretio im oduzimanjem imovine.

Bajden je priznao da sankcije koje su uvedene Rusiji negativno utiču i na američku ekonomiju, kojoj je obećao zaštitu.

Bajden je u jednom trenutku, u svom stilu, ponovo napravio gaf.

- Putin može da okruži Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda - rekao je američki predsednik, pomešavši Ukrajince sa Irancima.

Bajden je potvrdio da će SAD intervenisati sa 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi u okviru 60 miliona, koliko će izdvojiti članice Međunarodne agencije za energiju, radi stabilizacije cene.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

Ukrajinski zarobljenici dovedeni su pred spomenik deci poginuloj u proteklih osam godina u Donbasu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!