ISPRAVKA: Izjava profesora Milinovića da Ukrajina masovno upotrebljava zabranjenu municiju bez dokaza

Novosti online

28. 02. 2022. u 22:04

MNOGI mediji, pa među njima i Novosti.rs, preneli su informaciju da je "ukrajinska vojska kod Kijeva, u blizini aerodroma Gostomelj, masovno upotrebljava municiju punjenu fosforom, koja je zabranjena", a koju je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

ИСПРАВКА: Изјава професора Милиновића да Украјина масовно употребљава забрањену муницију без доказа

Foto: Printskrin/Tanjug/AP/ilustracija

Portal Raskrinkavanje.ba ukazao nam je na sledeće - u slučaju tvrdnji o korišćenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi jesu potekli od ruskog Ministarstva odbrane, ali nisu potkrepljeni nikakvim dokazima, niti su ih potvrdili nezavisni izvori. Shodno činjenicama, tvrdnju da su ukrajinske snage koristile municiju punjenu fosforom u predgrađu Kijeva, koju je iznelo rusko Ministarstvo odbrane, prenetu bez informacije da se radi o navodima za koje ne postoje dokazi i potvrde iz nezavisnih izvora, ocenjene su kao manipulisanje činjenicama.

- Reč je o strašnom oružju od koga spasa nema, ako se i spasete od udara, ne možete od plamena - kaže stručnjak za rakete, profesor Mašinskog fakulteta, Momčilo Milinović. U ruskom Ministarstvu odbrane su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 "Grad", uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije Ujedinjenih nacija o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Za to, kako se navodi u analizi Raskrinkavanja, ne postoje dokazi.

Momčilo Milinović objašnjava da se ovo oružje, iako je zabranjeno i dalje proizvodi, kao i nova municija sa hiperbaričnim punjenjem.

- To su zapravo bacači plamena pomoću artiljerije, višecevni bacači raketa koji imaju termobaričko punjenje, koje je ili više zapaljivo ili više eksplozivno, u zavisnosti od toga kako se podesi, ali ovo sa fosforom je jako zapaljivo - kaže Milinović.

On ovo oružje naziva tragičnim i dodaje da se prilikom udara stvara plamena lopta. Ako se posle ispaljivanja neko spasi od udara, male su šanse da se spasi od plamena.

- Pravi se lopta, oblak plamena, a zatim izaziva stravičnu detonaciju, pritom izaziva i imploziju. Postoji i ručni bacač koga vojnik nosi na ramenu, to je razorna zapaljiva municija koja se zove mali šmelj. To je strašno, treba da vidite kako izgleda autobus ili bunker kad je pogođen takvom raketom isisa sav vazduh, da bi sagorevanje bilo trenutno, tako da se ljudi podave, jer nemaju kiseonika. A nakon toga ide eksplozija i raznese sve u paramparčad. To je zastrašujuće oružje.

Milinović dodaje da je ručni bacač sa fosfornom municijom napravljen devedesetih godina prošlog veka, deset godina posle zabrane. Zabranu su svi prihvatili, a najviše joj se protivio Izrael.

- Kada iz višecevnog lansera koji pominje Vojska Rusije da se koristi u Ukrajini, a za šta nema dokaza, drmne jedan rafal od 40 raketa u zonu gradskog cilja, kada udari u zonu gde su utvrđenja i zgrade, unutra je masakr. Istovremeno, zgrada ne pada, to je slabo eksplozivno naoružanje koje nije u stanju da sruši zgradu, ali je u stanju da sve unutra pobije - kaže Milinović.

Prozor čitav, unutra niko živ

Profesor ističe da oružje koje je zabranjeno i dalje, kako kaže, prave svi, jer naoružanje sa termobaričkim punjenjem niko ne može da spreči, a efekti su sigurni. Najveći je, ističe, problem u tome što se ove rakete sada stavljaju na visoko precizno oružje koje gađa otvor objekta.

- Kada nekoga pogodite kroz prozor sa hiperbaričnim punjenjem, na 8 kilometara udaljenosti, znate da unutra niko nije ostao živ. Čak prozor može da ostane čitav, ali unutra niko nije živ. To su strašne stvari. Rusi imaju hiperbaričnu glavu čak i na velikom Iskanderu koji leti 600 kilometara, za razaranje komandnih mesta. Amerikanci imaju odavno takvo oružje, ali su ga dodelili marincima za invazione operacije, oni to vuku sa sobom po brodovima, izađu napolje i lansiraju. Snabdeli su tim oružjem mornaričku pešadiju, a Rusi kopnenu vojsku. U Izraelu maltene svako može da ga kupi, da puca na Palestince - kaže Milinović, koji ne navodi preciznije dokaze o svemu što je rekao.

Među svim zapaljivim materijama koje se koriste u zapaljivoj municiji, beli fosfor zauzima posebno mesto zbog jedinstvenih hemijskih svojstava, prvenstveno zbog temperature sagorevanja koja dostiže od 800 do 1000 stepeni Celzijusa. Drugi važan faktor je sposobnost supstance da se spontano zapali pri interakciji sa kiseonikom u vazduhu. Kada sagoreva, beli fosfor ispušta gust otrovni dim, koji takođe uzrokuje opekotine unutrašnjih disajnih puteva i trovanje.

- Ne treba zaboraviti da je ovo naoružanje Ukrajina izvozila u Izrael - zaključuje Milinović.

Izvinjavamo se čitaocima na neproverenim informacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Šta obavezno treba da uradite ako ne možete da odete na groblje