ISPRAVKA - RUSKI VOJNI PADOBRANCI NISU SLETELI U UKRAJINU: Snimak koji kruži mrežama nije verodostojan (VIDEO)

Novosti onlajn

24. 02. 2022. u 08:38

RUSKA armija je u četvrtak u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju na teritoriji Donbasa. Visokopreciznim raketama napadnuta je ukrajinska vojna infastruktura, štabovi, centri veze i aerodromi.

ИСПРАВКА - РУСКИ ВОЈНИ ПАДОБРАНЦИ НИСУ СЛЕТЕЛИ У УКРАЈИНУ: Снимак који кружи мрежама није веродостојан (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter

Kako je naš portal preneo, na osnovu snimka koji kruži internetom, ruski vojni padobranci sleteli su u Ukrajinu, u blizini Harkova.

Ipak, kako nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, ovaj snimak nije verodostojan. 

ŠTA SU ČINjENICE?

Video snimak za koji se navodi da prikazuje spuštanje ruskih padobranaca u Ukrajinu analizirao je "Lead Stories". U analizi objavljenoj 24.2.2022. godine, "Lead Stories" navodi kako su se na engleskom govornom području delile tvrdnje da je reč o snimku koji prikazuje sletanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. Međutim, reč je o netačnoj tvrdnji.

Video snimak je nastao 2018. godine.

Kako navodi "Lead Stories", prikazuje vojnu vežbu održanu u Vostoku 2018. godine. Na video snimku, koji je na YouTube kanalu "Hindustan defence News" objavljen 2018. godine, od 0:47 sekunde mogu se videti kadrovi koji su korišćeni u analiziranim objavama.

Identičnu temu analizirali su i portali, Raskrinkavanje iz Crne Gore i Istinomer iz Srbije, te su došli do istog zaključka (1, 2).

Prema dostupnim izveštajima, kao što je izveštaj Associated France Pressa (AFP), 24.2.2022. u Ukrajini jesu zabeleženi slučajevi sletanja ruskih trupa padobranima.

Dakle, video snimak za koji se navodi da prikazuje sletanje ruskih padobranaca u Ukrajinu nije autentičan. Nastao je 2018. godine, tokom vojnih vežbi u Vostoku, i nije u vezi s aktuelnim oružanim sukobom u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri