PENTAGON PLANIRA DA POVEĆA ZALIHE LITIJUMA: Amerika ima samo jedan rudnik, ali želi da smanji zavisnost od Kine kao najvećeg dobavljača

Tanjug

19. 02. 2022. u 21:50

PENTAGON planira da ojača zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Rojters.

ПЕНТАГОН ПЛАНИРА ДА ПОВЕЋА ЗАЛИХЕ ЛИТИЈУМА: Америка има само један рудник, али жели да смањи зависност од Кине као највећег добављача

Foto: Tanjug/AP

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Retki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenih aviona koje pravi Lokid Martin i precizno navođene municije korporacije Rejton tehnolodžis.

Litijum je ključni sastojak baterija za električna vozila i važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i Stejt department, koji su, prema izvorima, napravili novi plan snabdevanja, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi VOA.

TRAŽEN Jadarit, Foto M. Anđela

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.

SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu.

Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okočaju, dodaje Glas Amerike.

Jedini aktivan rudnik litijuma u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene.


Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi, jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu i radi se na tome da se razviju metode kako bi se ceo proces učinio "čistijim", piše VOA.

BONUS VIDEO: DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni