RUSKI BEZBEDNJAK OTKRIO FRAPANTAN PODATAK: Saopštio koliko amerikanci troše na vojne baze u inostranstvu

Novosti online

16. 02. 2022. u 21:48

PENTAGON godišnje troši oko 25 milijardi dolara na održavanje do 900 američkih vojnih objekata u 58 zemalja sveta, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.

РУСКИ БЕЗБЕДЊАК ОТКРИО ФРАПАНТАН ПОДАТАК: Саопштио колико американци троше на војне базе у иностранству

Foto: Profimedia/Ilustracija/Savet bezbednosti Ruske Federacije

- Oružane snage SAD trenutno imaju na raspolaganju do 900 vojnih objekata u 58 stranih zemalja. Najvažniji od njih su objekti vojnih pomorskih baza, vazduhoplovnih baza i aerodroma za stalno baziranje avijacije Ratnog vazduhoplovstva i Ratne mornarice, kao i mesta za raspoređivanje kopnene vojske i marinaca. Troškovi njihovog održavanja su oko 25 milijardi dolara godišnje - rekao je Popov u intervjuu za "Rusku gazetu".

Kako je istakao, Pentagon je rasporedio i stalno unapređuje sistem naprednog baziranja američkih trupa, najveći u svetu po obimu, sastavu uključenih snaga i sredstava, kao i po troškovima održavanja.

- U cilju osiguravanja brzog gomilanja trupa na teritoriji savezničkih stranih država, između ostalog i u blizini ruske granice, stvorene su zalihe materijalno-tehničke opreme i neophodna infrastruktura za prijem formacija i jedinica za pojačanje - objasnio je Popov.

Takođe je dodao da Pentagon od 2014. godine realizuje antiruski program "Obuzdavanje agresije u Evropi" na koji se godišnje iz američkog vojnog budžeta izdvaja četiri do pet milijardi dolara.

- Obratite pažnju na naziv tog programa u koji je utkan značajan informativno-propagandni smisao, usmeren na formiranje slike "SAD – mirotvorca" - precizirao je zamenik.

On je dodao da je Rusija primorana da reaguje na te pretnje, što zahteva finansijske i materijalne resurse.

Popov je poručio da "zapadni lideri treba da shvate da im Rusija nije neprijatelj, da je sa Rusijom bolje biti prijatelj i trgovati, ali to treba da bude pošteno, ravnopravno i sa uzajamnim poštovanjem".

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz "podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri