PUTIN O BOMBARDOVANJU JUGOSLAVIJE: "NATO je već jednom pokrenuo rat u Evropi"

Novosti onlajn

15. 02. 2022. u 15:32

RUSIJA ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO "sasvim slobodno i u svoju korist" tumače princip nedeljive bezbednosti, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za štampu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi.

ПУТИН О БОМБАРДОВАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: НАТО је већ једном покренуо рат у Европи

Vladimir Putin, Foto AP

Putin je saopštio da je razgovor sa Šolcom bio poslovan i primetio je da je nemački kacelar raspoložen za dalju uzajamno korisnu saradnju.

Govoreći o pretnji ratom u Evropi, Putin je podsetio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu – bombardovanjem Beograda.

"Severni tok 2" je komercijalni projekat koji je završen i spreman za rad. Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.

Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti. Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje.

Ruski predsednik se dotakao i diskriminacije ruskog govornog stanovništva u Ukrajini.

- U Ukrajini se masovno i sistematski krše ljudska prava, diskriminacija ruskog govornog stanovništva je fiksirana na zakonodavnom nivou - rekao je Putin.

Vladimir Putin je zatim izrazio nadu da će Francuska i Nemačka uticati na Kijev da se pridržava Minskih sporazuma.

- I mi se veoma nadamo da će naši partneri i u inostranstvu i u Evropi, pre svega Savezna Republika Nemačka i Francuska, imati odgovarajući uticaj na aktuelne kijevske vlasti i da će ovo rešenje biti pronađeno - dodao je ruski predsednik.

Rusija očekuje da će se dijalog o bezbednosnim garancijama odvijati kompleksno, uzimajući u obzir zabrinutost svih strana. Putin je napomenuo da je Rusija spremna da razgovara o bezbednosnoj situaciji i to samo u vezi sa fundamentalnim pitanjima koja su od najveće važnosti za Rusku Federaciju.

 

Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije