LAVROV GOVORIO I O KOSOVU: Jasno rekao Guterešu - Amerikanci prave probleme

Novosti online

14. 02. 2022. u 21:26

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je putem video linka sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom o situaciji u Siriji, Libiji i na Balkanu, a takođe ga je i detaljno informisao o pregovorima Rusije sa država-članicama NATO-a i OEBS-a o bezbednosnim garancijama.

ЛАВРОВ ГОВОРИО И О КОСОВУ: Јасно рекао Гутерешу - Американци праве проблеме

Foto: Yury Kochetkov/Pool Photo via AP/Profimedia/Ilustracija

- Razmenjena su mišljenja o brojnim aktuelnim međunarodnim temama, kao što su Sirija, Libija, aktivnostima Misije UN na Kosovu, između ostalog i u kontekstu predsedavanja Rusije u Savetu bezbednosti UN u februaru. Lavrov je detaljno informisao državnog sekretara UN o pregovorima sa država-članicama NATO-a i OEBS-a o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je obratio pažnju Gutereša na probleme sa kojima se susreće rusko predstavništvo pri organizaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, jer američka strana ne ispunjava svoje obaveze.

- Lavrov je posebnu pažnju posvetio problemima sa kojima se predstavništvo Rusije pri UN susreće zbog toga što SAD ne ispunjavaju svoje obaveze prema Sporazumu o centralnim institucijama svetske organizacije. Obaveze se tiču vraćanja službenih prostorija koje su Amerikanci blokirali, kao i izdavanja viza zaposlenima i članovima ruskih delegacija koje su uključene u rad Generalne skupštine i njenih glavnih komiteta - ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Podestimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a