ITALIJA NA POTEZU: U Španiji ukinuto nošenje maski na otvorenom

Tanjug

11. 02. 2022. u 00:45

U ŠPANIJI je u četvrtak ukinuto pravilo o obaveznom nošenju maski na otvorenom, a u Italiji će to biti učinjeno u petak.

ИТАЛИЈА НА ПОТЕЗУ: У Шпанији укинуто ношење маски на отвореном

Foto AP

Obe zemlje imaju visoku stopu vakcinacije protiv korona virusa, opadajući trend broja zaraženih i niže stope hospitalizacije nego tokom prethodnih talasa pandemije, prenosi agencija AP.

Sara de la Rubija, 45-godišnja medicinska sestra iz Madrida, rekla je da će skidanje maski biti trenutak za testiranje efikasnosti vakcina.

- Morao je da dođe trenutak u kome će se normalizovati stvari, da počnemo da živimo normalnim životom - rekla je ona.

Nakon rekordnih brojeva zaraženih u januaru, broj novih slučajeva u Španiji opada već dve nedelje, smanjujući pritisak na bolnice, što je ohrabrilo vlasti da popuste neke od epidemioloških mera koje su usvojene sredinom decembra u cilju borbe protiv omikron soja.

Maske ostaju obavezne u zatvorenim javnim prostorima, uključujući javni prevoz, kao i kada ljudi ne mogu da drže bezbednu udaljenost od metar i po.

Druge evropske zemlje takođe ublažavaju mere uvedene protiv korona virusa, jer sve više vlada usvaja strategije koje podrazumevaju život sa korona virusom.

U Španiji i Italiji je oko 82 odsto stanovništva primilo dve doze vakcine, za koje vlasti ističu da su zaslužne za nižu stopu prijema kovid pacijenata u bolnice u odnosu na prethodne talase u pandemiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!