NEMAČKA UPOZORAVA UKRAJINU DA "SMIRI STRASTI": Bundestag - Neshvatljivi su nam konstantni verbalni napadi ukrajinske strane

Novosti onlajn

05. 02. 2022. u 12:54

UKRAJINA je poslala Nemačkoj spisak u kome je navela šta sve želi da dobije u okviru vojne pomoći, objavila je nemačka agencija DPA na Tviteru. Iz Berlina poručuju Kijevu da bude uzdržan po pitanju isporuka oružja.

НЕМАЧКА УПОЗОРАВА УКРАЈИНУ ДА СМИРИ СТРАСТИ: Бундестаг - Несхватљиви су нам константни вербални напади украјинске стране

Foto: AP Photo/Kai-Uwe Knoth

- Ukrajina se dugo žalila da joj Nemačka ne pruža vojnu podršku koja joj je potrebna u konfrontaciji sa Rusijom. Sada je poslala spisak želja u Berlin - navodi agencija.

Nakon toga se oglasila predsednica komiteta Bundestaga za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja je istakla da bi Ukrajina trebalo da se pridržava „umerenije retorike“ kada zahteva od Nemačke isporuke oružja.

- Ja odlično razumem da Kijev pod tenzijom, ali su mi neshvatljivi konstantni verbalni napadi ukrajinske strane na naš račun - pojasnila je ona, prenosi „Velt“.

Nemačka političarka je podsetila da je Nemačka poslednjih godina iz osećaja odgovornosti i prijateljstva pružala Ukrajini veliku pomoć.

- Stoga u žaru emocionalne borbe ukrajinski predstavnici ne treba da mešaju svoje i tuđe - poručila je Štrak-Cimerman.

Foto Tanjug/AP

Nedavno je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da je „neprijatna“ odluka Nemačke da u aktuelnoj situaciji pošalje Ukrajini 5.000 šlemova, istakavši da „Nemačka nesumnjivo može više da uradi“.

Ranije su nemački kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavili da su isporuke oružja u Ukrajini neprihvatljive. Sa druge strane, Kijev želi da Nemačka isporuči Ukrajini vojne brodove i savremen sisteme PVO, a pitanje isporuke naoružanja ostaje na dnevnom redu u odnosima sa Nemačkom, rekao je u januaru ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnik.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri