OPEK+ ĆE POVEĆATI ISPORUKE NAFTE: Više crnog zlata za 400.000 barela i u martu

Tanjug

02. 02. 2022. u 18:02

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici dogovorili su se danas da u martu nastave s dosadašnjim povećanjem proizvodnje za 400.000 barela dnevno, izveštava Rojters pozivajući se na dva izvora iz grupe popularno nazvane OPEK+.

ОПЕК+ ЋЕ ПОВЕЋАТИ ИСПОРУКЕ НАФТЕ: Више црног злата за 400.000 барела и у марту

Foto: Depositphotos

Naftna alijansa je odlučila da se drži svog ranije utvrđenog plana o mesečnom povećanju isporuka, uprkos pritiscima najvećih potrošača da značajnije poveća ponudu kako bi se zauzdale cene koje su dostigle sedmogodišnji rekord.

Grupa OPEK+, koja u globalnoj ponudi nafte učestvuje za više od 40 posto, smatra da su za visok rast cena "crnog zlata" odgovorne zemlje potrošači koje nisu obezbedile adekvatna ulaganja u fosilna goriva u periodu postepenog prelaska na zeleniju energiju.

Nekoliko izvora iz OPEK+ grupe je takođe reklo da su do porasta cena dovele i rusko-američke tenzije zbog Ukrajine.

Veću proizvodnju nafte komplikuje i činjenica da nekoliko članica OPEK-a ne uspeva da ispuni čak ni sadašnje mesečne kvote, tako da nemaju slobodne kapacitete za dalje povećanje pumpanja.

Evropska nafta Brent trgovala se po ceni od 90,29 dolara po barelu danas popodne na Londonskoj berzi, što je porast za oko 1,3 posto u odnosu na utorak. Prošle nedelje, cena Brenta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 91,70 dolara za barel.

Istovremeno, američka WTI nafta je ojačala danas za 1,6 procenata na 89,60 dolara po barelu.

U izveštaju koji su za sastanak OPEK+ pripremili eksperti ove grupe, a u koji je uvid imao Rojters, prognoza rasta svetske potražnje za naftom u 2022. godini ostala je nepromenjena na 4,2 miliona barela dnevno, pri čemu se predviđa da će tražnja dostići nivoe pre pandemije u drugoj polovini godine.

Potražnja za naftom je u 2019. godini iznosila nešto više od 100 miliona barela dnevno, nakon čega je drastično pala 2020. zbog pandemije.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PIKASO RADIO POSTER ZA DOMAĆI FILM: Čuveni umetnik odbio novac, imao nesvakidašnji zahtev