SASTANAK U MOSKVI: Putin - Zapad ignoriše naše zahteve, Orban - Nema ni jednog lidera koji bi želeo konflikt sa Rusijom

Novosti online

01. 02. 2022. u 19:05

U MOSKVI je održan sastanak predsednika Rusije i premijera Mađarske, Vladimira Putina i Viktora Orbana.

САСТАНАК У МОСКВИ: Путин - Запад игнорише наше захтеве, Орбан - Нема ни једног лидера који би желео конфликт са Русијом

Foto Tanjug/AP

Ruski lider je istakao da Zapad ignoriše Zahteve Moskve u oblasti bezbednosti, dok je Orban pozvao da se spreči ulazak u novi Hladni rat.

-Moja poseta je mirovna, jer sam imao priliku da kažem da je Evropska unija jednstvena, što znači da nema nijednog lidera koji bi želeo da započne sukob sa Ruskom Federacijom, izjavio mađarski lider na konferenciji za štampu nakon sastanka.

On je istakao da su Mađari zainteresovani za sniženje napetosti i da su spremni da urade sve kako bi se sprečio novi Hladni rat.

Foto Tanjug/AP

Viktor Orban

Predsednik Rusije je, sa svoje strane, saopštio da Moskva pažljivo analizira odgovore SAD i NATO-a o ruskim predlozima o bezbednostnim garancijama i primećuje da su njene principijalne zabrinutosti ignorisane.

-Nismo primetili da su adekvatno razmotrena naša tri ključna zahteva: sprečavanje širenja NATO-a, odustajanje od razmeštanja udarnih sistema u blizini ruskih granica i vraćanje vojne infrastrukture bloka u Evropi u stanje iz 1997. godine, kada je bio potpisan Osnivački akt Rusija-NATO, rekao je on.

Putin je istakao da se Zapad poziva na pravo država da mogu slobodno da izaberu način kako da osiguraju svoju bezbednost.

-Ali, nije samo stvar u tome da se nekome da pravo da slobodno izabere način kako da osigura svoju bezbednost. To je samo jedan deo poznate formule nedeljive bezbednosti. Drugi neodvojivi deo govori o tome da se ne sme dozvoliti jačanje nečije bezbednosti za račun bezbednosti drugih država, naglasio je ruski predsednik.

Foto Tanjug/AP

Vladimir Putin

Tokom konferencije Orban je saopštio da je Budimpešta zainteresovana za povećanje uvoz ruskog gasa za još milijardu kubnih metara godišnje.

Ruski lider je izrazio mišljenje da, tokom naredne godine, u mnogim evropskim državama može doći do problema sa gasom, ali Mađarska neće biti jedna od njih.

"Količina gasa u Evropi je smanjena za oko 40 odsto i sledeće godine će naši partneri u Evropi, verovatno, imati probleme. Mađarska ih neće imati, jer su dogovorene dodatne količine. Konačnu odluku će doneti privredni subjekti negde početkom aprila ali je to, generalno, dogovoreno“, rekao je Putin.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO- KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!