NOVI SISTEM ODBRANE BRODOVA I LUKA: Ruski naučnici razvili tehnologiju koja sprečava ronice da dođu do svojih meta

Novosti online

01. 02. 2022. u 01:09

RUSKI vojni naučnici su napravili tehnologiju za borbu protiv specijalnih podvodnih jedinica neprijatelja - ronilaca, pomoću akustičnih talasa sa posebnom frekvencijom.

НОВИ СИСТЕМ ОДБРАНЕ БРОДОВА И ЛУКА: Руски научници развили технологију која спречава ронице да дођу до својих мета

Foto Tanjug/AP

Istovremeno sa zaštitom brodova i drugih vojnih pomorskih objekata, upotreba nesmrtonosnog zvučnog oružja minimiziraće štetu koju nanosi neprijatelj.

Koncepcija novog sistema odbrane je objavljena u časopisu „Vojna misao“. Za miniranje brodova i objekata na obali neprijatelj može da primeni diverzante i posebno obučene životinje: delfine, morske lavove, mačke i druge, navodi se u članku. Kako bi se zaštitili od ovih pretnji, autori projekta predlažu upotrebu akustičnog uređaja, odnosno zvučnih talasa čija je efikasnost u vodenom okruženju mnogo veća nego u atmosferi.

Dejstvo akustičnog zračenja u vodi može se osetiti kao specifičan bol u uhu, pojavu straha, neprijatnosti i depresije, ističe se u članku.

Kompleks za očuvanje bezbednosti vojnih pomorskih objekata čine sistemi za osmatranje područja, prepoznavanje neprijatelja i delovanje na njega. Monitoring bi trebalo da omogući pronalaženje i određivanje koordinati objekta kako u radijusu od nekoliko kilometara, tako i u bližoj zoni na rastojanju od sto ili nekoliko desetina metara. Plan je da se akustično naoružanje koristi u bližim zonama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba