BEZUSPEŠNO I DRUGOG DANA: Predsednički izbori u Italiji, opet dominirali beli listići, premijer Dragi sve izvesniji kandidat?

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

25. 01. 2022. u 20:13

KAO i sinoć, posle prvog kruga izbora za predsednika Italije koji bi trebalo da zameni Serđa Matarelu, posle sedam godina, večeras u drugom krugu ponovo su dominirali beli listići.

БЕЗУСПЕШНО И ДРУГОГ ДАНА: Председнички избори у Италији, опет доминирали бели листићи, премијер Драги све извеснији кандидат?

Foto: EPA

Ponedeljak i utorak protekli su u pravom stampedu susreta lidera partija i predloga kandidata za predsednika, tako su se večeras, na kraju prebrojavanja glasova, pojavila imena kojih nije bilo sinoć ili su bila prisutna u beznačajnom broju.

Počinje istinski haotično stanje u nadmetanju ko će, ili neće sa kim u koaliciju. Još samo sutra važi dvotrećinska većina u ishodu glasanja, a u četvrtak se prelazi na prostu većinu, 50 posto plus jedan.

Rekord u broju susreta sa liderima imao je Mateo Salvini, lider Lige, koji je danas pre početka glasanja objavio tzv. ružu kandidata, tri ličnosti. Sa njima se ne slaže levi centar i lider Demokratske partije (PD) Enriko Leta, koji je najavio da neće glasati za ta imena već će predložiti svog kandidata.

Ime Maria Dragija bilo je i ostalo istinski vruć krompir, jer bi njegova „selidba u Kvirinale“ (palatu predsednika Republike), po onima koji su za to da ostane na čelu Vlade, donela ogromnu zabrinutost zbog mogućne dizgregacije Vlade koju je on uspevao da drži u ravnoteži bez obzira na različite političke polove.

Foto: EPA

Dobar deo „Pokreta pet zvezdica“ na čelu sa Đuzepeom Konteom, partije koja predstavlja većinsku u Vladi, smatra da „treba pronaći alternativno ime za predsednika Republike“ i nije za to da se Dragi preseli u Kvirinale. Premijer se ne oglašava, sastao se ili čuo telefonom sa liderima najvećih partija, samo je iz Vladine palate Kiđi stiglo saopštenje - „Dragi će uraditi ono što parlamentarne partije budu tražile da radi“.

Na sceni se sve češće pojavljivalo ime Pjera Ferdinanda Kazinija, bivšeg predsednika Poslaničke skupštine, koji je izjavio „politička strast je moj život“. Njegovu kandidaturu podržava Mateo Renci, lider Partije „Italia Viva“ i nekadašnji premijer, a podržava ga i deo partija centra.

Sutra je treći dan glasanja sa dvotrećinskom većinom, ko drži „džokera u ruci“ odnosno ko će uspeti da objedini partije koje do sada nisu bile istomišljenici i iznedri novog predsednika mogućno je da će se već videti u četvrtak u četvrtom krugu.

BONUS VIDEO - PROCES VEKA PROTIV MAFIJE: U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije