NATO DOLIVA ULJE NA VATRU: Razmestiće još trupa na istoku Evrope

Novosti online

24. 01. 2022. u 18:28

SEVERNOATLANTSKA alijansa počela je da jača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu i proučava mogućnost da tamo pošalje dodatne borbene grupe NATO-a da zaštite zemalja Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Finske i Švedske.

НАТО ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Разместиће још трупа на истоку Европе

Foto: Tanjug/AP

-Počeli smo da jačamo istočno krilo Alijanse, proučavamo mogućnost da tamo rasporedimo dodatne borbene grupe NATO-a, rekao je on.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Stoltenberg je izrazio nadu u nastavak diplomatskog dijaloga sa Rusijom.

Stoltenberg je ponovio da se NATO „zalaže za dijalog sa Rusijom, ali da neće odstupiti od svojih osnovnih principa“, uključujući pravo da brani svoje države-članice.

-Moramo se nadati najboljem, ali se istovremeno pripremati za najgore, naveo je on, komentarišući težnju NATO-a da ojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, razmeštanje novih snaga Alijanse u istočnoj Evropi „ne ugrožava Rusiju“.

-NATO je odbrambeni savez. Raspoređivanje novih snaga na istoku je proporcionalno (situaciji) i ne ugrožava Rusiju. Nastavljamo da pozivamo Rusiju na dijalog u Savetu Rusija-NATO, dodao je generalni sekretar.

Foto: EPA

NATO proučava i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa ne samo na Baltiku i u Poljskoj, već i u crnomorskom regionu, rekao je Stoltenberg.

-Takođe proučavamo i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa na jugoistočnom krilu (u crnomorskim zemljama NATO-a – Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj), ali odluke o tome još nisu donete, istakao je on.

On je još jednom ponovio da će vrata NATO-a ostati otvorena za nove članove.

-Rusija insistira na neširenju NATO-a ni na jednu zemlju... Naša poruka će biti da će vrata NATO-a ostati otvorena, konstatovao je Stoltenberg.

Govoreći o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, generalni sekretar je rekao da NATO radi na njima, kao i da se nada da će odgovor uskoro biti predat Rusiji.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije