JENKIJI U RATU PROTIV SLOBODE: U Severnoj Karolini u toku zbunjujuća vojna vežba američkih specijalaca

D. VUJIČIĆ

23. 01. 2022. u 09:34

AMERIČKA vojska će sledeće nedelje sprovoditi "gerilsku vežbu" u Severnoj Karolini, gde će uvežbavati gušenje ustanka "boraca za slobodu".

JЕНКИЈИ У РАТУ ПРОТИВ СЛОБОДЕ: У Северној Каролини у току збуњујућа војна вежба америчких специјалаца

Imidž američkih vojnika, Foto AP

Dvonedeljna "vežba nekonvencionalnog ratovanja" trajaće do kraja februara na zemljištu u privatnom vlasništvu na udaljenoj lokaciji koja ostaje nepoznata - objavio je "Šarlot obzerver" iz glavnog grada Severne Karoline.

Informacije o vežbi su dostavljene medijima kako bi se izbeglo da civili pomešaju vežbe sa stvarnim terorističkim napadima ili ratom, što se ranije dešavalo. Vežba služi kao završni test za obuku specijalnih jedinica koje imaju zadatak da instaliraju politički poželjnog kandidata u zemlji nazvanoj Pajnelend.

Portal "Informacije o slobodi" naslonjen na tradicionalne ustavne vrednosti u SAD ukazuje da je ovo druga vežba gde regularna američka vojska uvežbava akcije protiv neprijatelja za kog smatra da se "odupire diktaturi".

- Mogli su da kažu vojnicima da se bore protiv Kineza, Rusa, Iranaca, Severnokorejaca ili drugih potencijalnih neprijatelja, ali umesto toga obučavaju ih za situacije da ubijaju "borce za slobodu" sa zastavama "Liberti" - navodi portal.

Gerila u šumama Severne Karoline, Foto Arhiva

Vežba ostaje i u senci brige jer je Bajdenova administracija de fakto pokrenula "domaći rat protiv terorizma" usmeren na ljude koji se osećaju patriotama i pristalice su uglavnom Trampa.

Posle pobune na Kapitolu 6. januara, demokrate su uporedile događaje sa 11. septembrom u pokušaju da opravdaju korišćenje federalnih resursa predviđenih da se koriste protiv stvarnih terorista.

Početkom februara, Ministarstvo pravde formiralo je novu "specijalnu jedinicu fokusiranu na domaći terorizam". Međutim, ankete pokazuju da su Amerikanci podeljeni oko toga ko predstavlja najveću pretnju, posebno nakon napada na Vaukeši kada je građanin crne puti Derel Bruks uleteo kamionetom među ljude usmrtivši 10 a povrediši 60 ljudi u novembru 2021.

Pomoć u oružju 200 miliona dolara

Prva pošiljka američkog paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je u Ambasada SAD u Ukrajini. Isporuka je usledila nakon posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu ove nedelje u jeku zabrinutosti zbog desetina hiljada ruskih vojnika raspoređenih na granici sa Ukrajinom, iako Rusija negira da planira novu vojnu ofanzivu, prenosi Rojters.

"SAD će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", navodi se na fejsbuk-stranici ambasade.

JASNE NAMERE

Američke snage za specijalne operacije nastavljaju misiju obuke trupa u Ukrajini usred pojačanih tenzija sa Rusijom, izvestio je vojni časopis "Stars and strajps" (Zvezdice i pruge). Nikad objavljeni broj američkih specijalaca već nekoliko godina obučava ukrajinske snage u okviru misije koju vodi američka Komanda specijalnih operacija u Evropi (SOCEUR).

List otkriva da Komanda američkih specijalaca locirana u Štutgartu ima sedište nadomak Kijeva poslednjih nekoliko godina.

"Jahu njuz" je izvestio da CIA obučava ukrajinske paravojne formacije i u bazama na svojoj teritoriji, i to od 2015.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024